Márton-napi színek, ízek, illatok…

Őszbúcsúztató mulatság a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban
2013. november 9., 10–20 óráig

Búcsúztassuk együtt a szüreti időszak színeit, ízeit, illatait egy vidámsággal teli mulatságon, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban! Az egész napos gasztro- és hagyományőrző fesztiválon ínycsiklandó ludas falatokkal, illatos újborokkal, kézműves foglalkozásokkal, tollfosztóval, Márton-napi totóval, különleges vártörténeti sétával, játékos tárlatvezetéssel, zenével, mesével és tánccal várunk mindenkit a városligeti Vajdahunyadvárban.

DCS_1840_v

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik.” – tartja mondás. A Márton-napi ludas étel fogyasztása egy legendában gyökerezik, mely szerint a 4. században élt szent ember, Márton a libaólban rejtőzött el a püspökké választása elől, az állatok gágogása azonban elárulta búvóhelyét, így vállalnia kellett a tisztséget.

A Márton püspökről elnevezett nap a gazdasági évnek is fontos állomása, az őszi munkák befejezésének, a szüret végének időszaka, melyhez számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány.  Márton-nap időjósló, rámutató és dologtiltó nap is, nem utolsó sorban pedig – az adventi, elcsendesülő időszak előtt – az utolsó alkalom egy remek mulatságra!

DSC_3823_v

Nincs ez másképp a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban sem, ahol a hagyományt követve énekkel és tánccal, élő zenével, bőséges libalakomával, finom újborral, hagyományőrző játszóházzal, kézműves műhellyel, libatollfosztóval, töklámpás-faragással, libasimogatóval és Márton-napi totóval készülünk Szent Márton napjára és az újbor ünnepére. A programot a Színek, ízek, illatok… új időszaki kiállításunkhoz kapcsolódva idén színes előadások, illatos termékbemutatók és ínycsiklandó kóstolók is színesítik.

A jeles napra rendhagyó tárlatvezetésekkel, Márton-napi totóval és játékos kvízzel készülünk, sőt, megnyitjuk a látogatók előtt a Hunyad pince borászati gyűjteményét és az Apostolok tornya kapuit is, hogy az érdeklődők az óránként induló vártörténeti séta keretében a magasból is megcsodálhassák a Városliget lenyűgöző panorámáját.

DSC_3833_v

Mesés Vajdahunyadvár címmel ezen a napon kerül megrendezésre a VII. Gyermekszínjátszók találkozója is, melyen drámapedagógiai tevékenységgel foglalkozó iskolák, alkotóközösségek és színjátszó csoportok mérik össze kreativitásukat.

A sokszínű mulatságot töklámpások esti, dalos felvonulása zárja a Vajdahunyadvárban. A hangulatos, családi rendezvényre minden kedves látogatót szeretettel várunk!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Időpont: 2013. november 9.
Nyitva tartás: 10–20 óráig
Belépőjegy: felnőtt 1300 Ft, gyermek (6-16 éves korig, diákigazolvánnyal) és nyugdíjas 700 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek) 3000 Ft
A foglalkozások ára (a belépőjegyen felül): 100 Ft

Bővebb információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu,
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

,