Szabó István filmjének vetítésével kezdődött a Visegrádi Filmhét Betlehemben

Szabó István Az ajtó című filmjének vetítésével kezdődött meg Betlehemben a visegrádi országok első közös kulturális rendezvénye a Palesztin Hatóság területén, a négy estéből álló Visegrádi Filmhét.

A hétfő esti eseményen jelen voltak a visegrádi államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország a Palesztin Hatósághoz akkreditált diplomatái, a palesztin kormány és Betlehem város képviselői, valamint a helyi, elsősorban keresztény vallású értelmiség számos meghatározó tagja.

A filmhéten a visegrádi csoport magyar elnökségének szervezésében első alkalommal mutatkoznak be közösen ezek az országok filmművészetük segítségével. Betlehemben az európai diplomáciai jelenlétet három visegrádi tiszteletbeli konzul, a magyar, a lengyel és a szlovák biztosítja.

A ciszjordániai palesztin város számára különösen fontos a szoros kapcsolat ezekkel az országokkal a jelentős számú zarándok és a turistaforgalom miatt, hiszen fontos bevételi forrást biztosítva a lengyelek adják a város második legnagyobb létszámú zarándokcsoportját.

A palesztinok és a visegrádi országok közötti kiváló kapcsolatokat emelte ki beszédében a rendezvényen Czibere Csaba, Magyarország rámalláhi nagykövete, valamint a filmhét védnöke, Vera Baboun polgármester, a Betlehemi Katolikus Egyetem angolirodalom-tanára.

A közönség soraiban számos olyan helyi értelmiségi foglalt helyet, akik egykor a visegrádi országokban végezték egyetemi tanulmányaikat. A vetítést követő fogadáson folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy a palesztin nézők nemcsak figyelmesen követték, de élvezték és megértették Szabó István filmjét.

Ziád Bandak miniszter, Mahmúd Abbász palesztin elnök keresztényügyi tanácsadója az MTI tudósítójának elmondta, hogy nagyon fontos gondolatnak tartja a kultúrák megismertetését egymással, ez segítheti egymás kölcsönös megértését a keleti kultúrájú palesztinok és a közép-európai valamint általában az európai népek körében.

Forrás: MTI