Matthew E. Bunson: Ferenc pápa küldetése – Könyvajánló

A könyv eredeti nyelven alig egy hónappal Ferenc pápa megválasztása után jelent meg.

borito

Bár kiadására a pápaválasztást követően nagyon hamar sor került, mindettől függetlenül a szerzőnek sikerült elérnie, hogy az olvasó betekintést nyerjen az eseményekbe olyan mélységig, hogy még valószínűleg azok, akik közelről követték az eseményeket is sok új információval gazdagodhatnak, mert bár az idézetek nagy része elérhető az interneten, nem biztos, hogy akkor azonnal találkozhattak ezen szövegekkel. Ebben a kötetben pedig minden egy helyen található meg, idézetek, nyilatkozatok, beszédek, miserészletek. Minden természetesen ott, ahol a legnagyobb szükség van rá, ezzel is segítve a megértést és szinte percre, napra pontosan alátámasztva az eseményeket.

A magyar nyelvű kiadást Böjte Csaba előszava nyitja. Elmondhatjuk, hogy a mi kiadásunk ennyivel is gazdagabb és színesebb lett, hogy kaptunk még egy kicsivel többet, mint amit egy ilyen kötet adhat.

A szerző előszava és a bevezető után a kötetben a fotók következnek, amelyek azt hiszem minden szívet megmelengetnek: öröm nézni a sugárzó mosolyú fiatal Jorge Mario Bergoglio-ról és a családjáról készült képeket, majd további képeken láthatjuk fiatal papként, bíborosként és végül pápaként is.

A könyvet olyan praktikus részekkel láttak el, mint a Ferenc pápa életének eseményeit kronologikus sorrendben áttekintő pár oldal, ami mint egy lista, megmutatja, milyen utat járt be Ferenc pápa eddigi élete során és az egyházban tett előrelépéseit is átláthatóvá teszi.

Bár fiatal éveiről a könyvben előrehaladva később sem jutunk túl sok információhoz, meg kell jegyezni, hogy a mű a szerző szándékainak megfelelően nem is Ferenc pápa életrajzaként íródott, hanem hitelesen és pontosan próbálja elbeszélni hogyan jutottunk el Benedek pápa lemondásától Ferenc pápa megválasztásáig.

Az Argentína történetéről szóló rész újabb fontos részletekkel gazdagítja tudásunkat, és természetesen Ferenc pápa helyzetét is bemutatja, hogy pontosan milyen körülmények között kellett tevékenykednie és helyt állnia.

Benedek pápa lemondását követően sok pletyka szárnyra kapott, mind Benedek pápa egészségével, mind az új pápa megválasztásával kapcsolatban. Azoknak, akik korábban nem tudták pontosan melyik hírnek, információnak hihetnek, a könyv sok mindenre meg fogja adni a választ. Bunson lerántja a leplet sok mindenről és miközben rácáfol bizonyos dolgokra, ismét csak jó újságíróhoz méltóan tényekkel, nyilatkozatokkal támasztja alá állításait.

A könyvben itt-ott elszórva olyan hasznos információkat és érdekességeket találhatunk keretben kiemelve, mint: „Lemondhatnak-e a pápák?”, „A pápai lemondások története”, „A választó bíborosok”, „Tweetelő bíborosok”.

A „tweetelő bíborosokról” szóló keretes rész eléggé megosztó lehet. Mégis azt hiszem sejteti, hogy a katolikus egyház sem maradhatott le és technikai újítások ide vagy oda, belátták, nekik is haladniuk kell a korral, hiszen a hívőkhöz ezáltal is csak közelebb juthatnak.

Az utolsó fejezetben szó esik az Új Evangelizációról, a globális katolicizmus alfejezetben pedig sorra veszi a kontinenseket és felvázolja hol pontosan milyen az Egyház jelenlegi helyzete. Természetesen kapunk alternatívákat arra vonatkozóan, hogy Ferenc pápának mikkel kell majd az elkövetkezendő években szembesülnie és merre felé kellene továbblépnie, milyen területen kellene erőfeszítéseket tennie. Jó pár év múlva elővéve a könyvet meglátjuk, ezekből pontosan mi is valósult meg, és a szerző elképzeléseihez képest Ferenc pápa útja merre vezetett tovább.

A kötet sokszínűségét az is emeli, hogy a végén egy listát találunk a Római Katolikus Egyház pápáiról, illetve egy Kislexikon is helyet kapott itt, amely nagyon hasznos és hangsúlyozom, nem csak azok számára, akik nincsenek tisztában bizonyos az egyház által használt speciális kifejezéssel kapcsolatban. Érdemes fellapozni és átböngészni akár már előre is, hiszen a legegyszerűbbnek tűnő kifejezésektől mint például „áldás”, a „sede vacante állapot” magyarázatáig mindent megtalálhatunk.

Matthew Bunson-nak sikerült az eseményeket nagyon jól áttekintenie. Élvezetes olvasmány, könnyű átpörgetni hiszen nagyon informatív.

A kötet megvásárlásával Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványát támogatjuk. Az Akadémiai Kiadó példányonként 120 Ft-ot utal át a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

Hurta Orsolya írása