Robert Capa emlékére készített érmét és bélyeget mutattak be – Fotók

Emlékérmét és bélyeget bocsátottak ki Robert Capa világhírű magyar származású fotográfus születésének 100. évfordulója alkalmából. Az érmét és a bélyeget szerdán mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeumban.

x_DSC03273

A fotós emléke előtt a Magyar Nemzeti Bank 5000 forint címletű arany emlékérmével, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyeggel tiszteleg.

A bélyegképeken Robert Capa Woman gathering a bundle of hay on a collective farm (Szénát gyűjtő nő egy kolhozban) című, 1947-ben Ukrajnában készült fotója, míg a borítékrajzon az 1948-ban készült, Budapest című fotó látható az International Center of Photography – Magnum Photos gyűjteményéből. A kisív Benedek Imre tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Az emlékérme előlapjának szélén a Magyarország felirat olvasható, a középmezőben a verési szám, a verdejel, egy filmtekercs kockáját ábrázoló motívumban az értékjelzés és a forint felirat olvasható, alul Illyés Antal tervezőművész mesterjegye látható. Az érme hátlapjának jobb felső szélén a Robert Capa felirat, középen a fotóst fényképezés közben, katonai uniformisban és rohamsisakban ábrázoló mellkép látható. A mellképtől balra Szabó György tervezőművész mesterjegye olvasható.

feher-matisse-a-csodafesto-budapest-tancszinhaz-fotok-galcsik-gyorgy

A több mint kilencszáz darabból álló Capa-mestersorozatot őrző Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Csorba László a szerdai eseményen hangsúlyozta: Capa olyan képek alkotója, amelyek részei az emberiség vizuális örökségének. Felidézte, hogy az ifjúságát Magyarországon töltő Capa haditudósítóként készített képei révén lett világhírű. Hozzátette, hogy Robert Capa 1943 és 1944 között készült 78 képéből látható jelenleg kiállítás Olaszországban, ahol a képek ereje folytán nagy sikere van a tárlatnak.

A Magyar Nemzeti Múzeumban Robert Capa – A játékos címmel látható tárlat 2014. január 12-ig. Ehhez kapcsolódva kedden bemutatták Kékesi Attila Közel Capához című dokumentumfilmjét is.

A világhírű fotográfus október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.

Forrás: MTI
Fotó: Kaunitz Miklós

 

,