Kortárs Galériák Éjszakája a Café Budapesten

2013. október 17-én 16–24 óra között ismét megrendezik a Kortárs Galériák Éjszakáját a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idején. A több mint 20 résztvevő galéria között megtaláljuk a Várfok Projekt Roomot, a Pintér Sonja Galériát, a FUGA Budapesti Építészeti Központot, a Faur Zsófia Galériát, a Trafó Galériát és a Szatyor Bár és Galériát. Az est különlegességeként a Rájátszás című program (a 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás, a Takáts Eszter Beat Band és a Kaukázus frontemberei) kisebb koncertekkel színesítik az eseménysorozat helyszíneit.

CaféBudapest kép

Művészeti vásártér, afféle műtárgypiac vagy egyedi szempontok alapján kialakított kollekció? Számíthatnak-e közérdeklődésre a galériák, vagy szorítkozzanak egy szűk ízlésközösség igényeinek kielégítésére? Mindezek persze csak első ránézésre tűnnek feloldhatatlan dilemmáknak, hiszen a válasz minden esetben „is-is”, és sohasem „vagy-vagy”.

A több mint húsz galéria részvételével megrendezett Kortárs Galériák Éjszakáján a műtárgyakkal határolt kiállítótér agorává, azaz eszmék és impulzusok cseréjét serkentő szellemi piaccá válik, ahol már nem is az „önmagukért beszélő tárgyaké”, hanem az általuk kiváltott hangulatoké, érzéseké és gondolatoké lesz a főszerep. Az egyes helyszíneken rendhagyó tárlatvezetéssel, performance-okkal, filmvetítéssel, koncerttel, de leginkább szélesre tárt kapukkal várják a közönséget.

Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, a Rájátszás 2011-ben mutatkozott be először a Margó Városi Irodalmi Fesztiválon. A Rájátszásban kortárs költők, írók és a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai írják újra egymás műveit: a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták verseit. A koncerten a 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás, a Takáts Eszter Beat Band és a Kaukázus frontemberei értelmezik újra régi dalaikat és mutatják be új szerzeményeiket, a legismertebb kortárs költők megzenésített verseit. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével.

Hámori Anett: Politikailag korrekt című kiállítása a Faur Zsófia Galériában

Hámori Anett: Politikailag korrekt című kiállítása a Faur Zsófia Galériában

A résztvevő galériák:

Ágens Galéria, Bardoni Intérieur, Bethlen Galéria, Biksady Galéria, Blitz Galéria, BMK, Centrális Galéria, Erdész Galéria & Design, Erlin Galéria, Faur Zsófi Galéria, Fény Galéria, FISE Galéria, FUGA Budapesti Építészeti Központ, Kiskép Galéria, Pintér Sonja Kortárs Galéria, Platán Galéria, Prestige Galéria, Púder Bárszínház és Galéria, Stúdió (FKSE) Galéria, Szatyor Bár és Galéria, Tat Galéria, Trafó – Galéria, Várfok Galéria, Várfok Project Room

A részletes program itt olvasható: http://cafebudapestfest.hu/2013/program.php?id=4874

Forrás: Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
,