Finnország az idei vendége a Kiskakas filmnapoknak

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanulóinak legfrissebb diplomamunkái mellett finn animációs vizsgafilmek és független stúdiók alkotásai szerepelnek a Kiskakas Animációs Filmnapok idei programsorozatán október 16. és 19. között a budapesti Toldi moziban.

A MOME ANIM legfrissebb diploma- és vizsgafilmjeinek premiervetítése mellett a fesztivál idei kiemelt vendége Finnország lesz. Katariina Lillqvist, a kortárs finn animáció egyik legnevesebb alkotója személyesen vesz részt a fesztiválon, amelyen négy filmjét tekinthetik meg az érdeklődők – közölték a szervezők az MTI-vel.

Emellett bemutatják a turkui művészeti akadémia animáció tanszékének legjobb diplomafilmjeit, és a független finn stúdiók legsikeresebb munkáit. A vetítéseket finn szakemberek előadása és beszélgetések egészítik ki.

A Kiskakas visszatérő műsorszámaként ismét szerepelnek a fesztiválon az Animation Sans Frontiéres (ASF, animáció határok nélkül) elnevezésű oktatási programban résztvevő iskolák legújabb alkotásai. Idén az amerikai California Institute of the Arts hallgatóinak legizgalmasabb filmjei mutatkoznak be a közönségnek. A Walt Disney által 1969-ben alapított intézmény munkájáról Leo F. Hobaica dékánhelyettes, az animáció tanszék vezetője számol be az érdeklődőknek.

Az ingyenes prezentációkon és kerekasztal-beszélgetéseken a nemzetközi szakemberek előadásai mellett folytatódik a Daazoo európai rövidfilmes portál alternatív filmforgalmazási módszerekről szóló tavaly elkezdett diskurzusa. Kortárs animációs alkotók archív forgatókönyvterveket elemeznek a Magyar animáció-történet újratöltve címmel.

Hatodik alkalommal szervezi meg a MOME animáció tanszéke a Kiskakas filmnapok programsorozatát, amelynek legfontosabb célja, hogy ízelítőt adjon az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő és újító alkotásaiból – olvasható az ajánlóban.

Részletes információ a www.kiskakas.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI