Arany Medve díjas filmmel nyílik a budapesti Román Filmhét

Az idei Berlinalén Arany Medvével díjazott Anyai szív című román filmet vetítik kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Román Filmhét nyitányaként.

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, az Arany Medve és a fontosabb alkotói kategóriákban kiosztásra kerülő Ezüst Medve-szobrok sorakoznak egy asztalon a filmes seregszemle díjkiosztóján. - Fotó: MTI/EPA/Britta Pedersen

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, az Arany Medve és a fontosabb alkotói kategóriákban kiosztásra kerülő Ezüst Medve-szobrok sorakoznak egy asztalon a filmes seregszemle díjkiosztóján. – Fotó: MTI/EPA/Britta Pedersen

A Budapesti Román Kulturális Intézet 8. alkalommal szervezi meg a legújabb román filmek bemutatóját, amely szombatig tart a magyar fővárosban. A Calin Peter Netzer által jegyzett nyitófilm, az Anyai szív a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alkotásért járó Arany Medve mellett a filmkritikusok díját, a FIPRESCI-t is.

Románia az Anyai szívet nevezte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. A Román Filmhéten az intézet vendégeként részt vesz az Anyai szív bemutatóján a férfi főszereplő, Bogdan Dumitrache – tájékoztatta a román intézet az MTI-t.

A filmhét idei válogatásában a magyarországi nézők olyan román játékfilmekkel ismerkedhetnek meg, mint Cristian Mungiu Dombokon túl című, tavaly készült alkotása, amely a félelemről és a képmutatásról szól. A mű a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést.

Adrian Sitaru Házi Á(lla)tok című vígjátéka elbűvölő mese gyerekekről, felnőttekről és a velük élő állatokról. Marian Crisan Rocker című alkotása egy apa hétköznapjait mutatja be, amint drogfüggő fia körül tevékenykedik.

Laurentiu Damian rendező Viharban – A sziget címmel dokumentumfilmet készített főhajtásként Silviu Purcarete színházi rendező tehetsége és képzeletvilága előtt. A film pillanatképeket mutat be Purcarete és a craiovai nemzeti színház színészeinek közös munkájáról, Shakespeare Vihar című drámájának színreviteléről.

A játékfilmeket eredeti nyelven magyar felirattal vetítik. Viharban – A sziget című dokumentumfilm angol felirattal, magyar hangalámondással látható.

Forrás: MTI

Részletes program