Másfél hónappal tovább, november 24-ig maradnak a francia impresszionista remekművek Budapesten

Megnyitása óta már több mint hatvanezren látták a Magyar Nemzeti Galériában a MONET, GAUGUIN, SZINYEI-MERSE, RIPPL-RÓNAI. Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből című kiállítást.

Hosszas tárgyalások után sikerült megállapodni a jeruzsálemi Izrael Múzeummal, hogy  járuljanak hozzá az általuk kölcsönzött több mint 40 francia remekmű kölcsönzésének  meghosszabbításához. Így a nagy sikerű és a magyar múzeumok történetében páratlan tárlat a tervezettnél másfél hónappal tovább, november 24-ig lesz látható.

A tárlat félszáz francia és közel hetven magyar remekművet tár a látogatók elé. Korábban még soha nem került megrendezésre olyan széleskörű és átfogó tárlat, ahol együtt lettek volna láthatóak az impresszionizmus és posztimpresszionizmus legkiválóbb magyar és francia mestereinek alkotásai. A kiállításra többek között Monet, Renoir, Degas, Gauguin, Cézanne, Van Gogh alkotásai érkeztek Izraelből, a magyar kortársakat Mészöly, Szinyei-Merse, Ferenczy Károly, Vaszary János, Rippl-Rónai, festményei képviselik a tárlaton. A magyar impresszionista és posztimpresszionista mesterek legismertebb alkotásait ilyen gazdag nemzetközi összefüggésben még soha nem láthatta a nagyközönség.

A kiállításon a magyar remekművek mellett a látogatók találkozhatnak például Monet egyik lenyűgöző normandiai tájképével és egy pompás kompozícióval a vízililiomok-ciklusból, Gauguin egyik első, Tahiti szigetén festett alkotásával és Van Gogh legtüzesebb, arles-i korszakának egyik tájképével.

Hétvége az impresszionizmus jegyében

image002Október 12-én és 13-án, szombaton és vasárnap, hétvége az impresszionizmus jegyében címmel rendhagyó programokkal várja a látogatókat a kiállításhoz kapcsolódóan a Nemzeti Galéria.

Szombaton délelőtt családi nap keretében a résztvevők családi tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg az impresszionista kiállítás fő műveivel. A kreatív sarokban az impresszionizmus jegyében parafa virágokat, textil és papír pipacsokat készíthetnek kicsik és nagyok. Az érdeklődők ezen a napon kedvezményesen próbálhatják ki a kiállításhoz speciálisan gyerekeknek készült audio-guide-ot, azaz hangos tárlatvezetőt. Szombaton és vasárnap 11 órától az impresszionista kiállításhoz kapcsolódó grafikai tárlatban a kiállítás kurátorai Földi Eszter és Hessky Orsolya művészettörténészek tartanak tárlatvezetést.

A kiállítás képei a Magyar Állami Operaház művészeit is megihlették, akik vasárnap 15 órakor kamarakoncertet adnak Impresszionista zene – impresszionista festészet címmel, a koncerten Claude Debussy szonátái csendülnek fel. Vasárnap délután pedig folyatódik a kiállításhoz kapcsolódó nagy sikerű előadássorozat. Ezúttal Sepsey Zsófia művészettörténész Az Impresszionisták gasztronómiája címmel tart előadást 16 órától.

A programokról bővebben: www.mng.hu