Banksy New Yorkba érkezett

A brit graffitiművész bejelentette, hogy New York utcáin rendezi be „művészi rezidenciáját”.

Járókelők nézik az angol Banksy, London legnevesebb falfestőjének alkotását a London Bridge közelében Londonban, 2002. május 31-én. A művész II. Erzsébet brit királynő aranyjubileuma, azaz trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából készítette művét. - Fotó: MTI/EPA/Ben Fathers

Fotó: MTI/EPA/Ben Fathers

New Yorkba érkezett Banksy: a nyilvánosság előtt sohasem mutatkozó világhírű brit graffitiművész munkái máris nagy feltűnést okoztak a metropolis utcáin.

Banksy honlapján jelentette be, hogy egyelőre New York utcáin rendezi be „művészi rezidenciáját”. Munkáiról képeket posztol a szájton, rajongói pedig szétkürtölik a közösségi megosztó portálokon. Mivel a művész nem jelöli meg a graffitik pontos feltalálási helyét, aki megpillantja, nyomban szétküldi az információt Facebookon, Twitteren és egyéb online fórumokon keresztül.

A The Daily Telegraph online térképen jelöli be a graffitik helyét, hogy az érdeklődők felkereshessék, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma pedig Banksy watch gyűjtőcímmel indított Twitter-bejegyzéseket.

A művész a kínai negyedben is készített egy falfestményt, amelyen egy fiú egy másik hátán állva egy feliratra mutat, amely szerint „a graffiti bűncselekmény”. Ez a kép azóta eltűnt, lefestették. Egy másik képe pedig annyi New York-i graffitist „ihletett meg”, hogy az eredeti rajz már nem vehető ki.

Banksy a „jobb kint, mint bent” jelszóval vágott bele New York-i munkájába az impresszionista művészt, Paul Cézanne-t idézve, aki azt mondta: a műteremben festett képek sohasem lehetnek olyan jók, mint azok, amelyek a természetben készültek.

A művész a honlapján ingyenesen letölthető és meghallgatható audiokommentárokat is fűz új munkáihoz.

Banksy – akit csak művésznevén ismer a világ, mert igazi nevét nem hozta nyilvánosságra – festékszóróval készült első műveit bristoli házak falaira festette. Képei azóta sok ezer dollárért kelnek el világszerte, de számos munkáját lefestették, megrongálták vagy eltávolították.

Forrás: MTI