Antal Nimród saját könyvéből forgatna Amerikában

Jövő tavasszal saját könyvéből készül forgatni az Egyesült Államokban Antal Nimród rendező, akinek Metallica: Through the Never című filmje a múlt héten került a magyar mozikba.

A Los Angelesben élő filmrendező az MTI-nek elmondta, hogy tíz éve próbál saját könyvből filmet forgatni Amerikában, és most úgy tűnik, jövő tavasszal nekiállhat. Antal Nimród a történetről csak annyit árult el, hogy a film egy férfiról szól, akinek élete romokban van és öngyilkos akar lenni. Ám egy nap azt a keveset is elveszik tőle, ami még fontos számára.

A Metallica: Through the Never előkészületei kapcsán a rendező felidézte, hogy egy ügynökség kereste meg azzal, érdekelné-e egy koncertfilm, ha az az amerikai metálzenekarról szól. „Izgatott a műfaj, és az is, hogy egy történetet kellett belevarrni a koncertfilmbe” – fogalmazott a Kontroll, A szállítmány vagy a Ragadozók rendezője. Több rendezőt is meghallgatott az ügynökség, és végül őt választották.

Antal Nimród szívesen forgatott a zenekarral, hiszen annak ellenére, hogy sokféle zenét kedvel, mindig is Metallica-rajongó volt, kedvenc lemezei a fekete album és az And Justice for All.

„Nagyon élveztem a közös munkát. Szimpatikusak, nagyszerű arcok, akik tisztában vannak azzal, mekkora ajándékot kaptak a közönségtől, hogy a rajongóiknak köszönhetnek mindent” – vélekedett a rendező. Hozzáfűzte: a Metallicát a filmkészítésben is profizmus és hatalmas elszántság jellemezte. „Vittem ötleteket, ők is hoztak, aztán összedolgoztuk őket. Az egész filmet kísérletnek fogtuk fel, ami ugyan elég nagyszabású lett, de azért próbáltunk lazán állni hozzá” – idézte fel a forgatást.

Szerinte maga a koncertfelvétel „kész agyrém” volt, hiszen mintegy 30 kameraállásból dolgoztak. „A legnehezebb az volt, hogy ezúttal nem volt mihez viszonyulni, ilyen filmet ugyanis még senki sem csinált” – magyarázta. Antal Nimródnak az sem volt könnyű, hogy egy olyan zenekarnak kellett megfelelnie, amelyre felnéz, tisztel, és tartott az esetleges csalódástól.

„Gyűlölöm a kaszkadőrös jeleneteket. A kaszkadőrök jó fejek, nem velük van bajom, de végig rettegek, hogy valaki megsérül. Sajnos úgy tűnik, szinte csak olyan filmeket csinálok, amelyekben rengeteg kaszkadőrmunka van. Ebben is minden nap akadt ilyen, volt karambol, akasztás, tűz, minden” – emlékezett Antal Nimród.

A filmbeli Metallica-koncerten igyekeztek minden olyan látványelemet felhasználni, amelyek az elmúlt 30 évben a színpadon feltűntek, ezeket „ömlesztették” egy fellépésbe. A 3D-s technika neki és operatőrének, Pados Gyulának is új volt, végül sikerült tartani a forgatás „agresszív tempóját”, naponta negyven beállítást készítettek.

Pados Gyulát Antal Nimród választotta, mert szeretett volna maga mellé egy megbízható, tehetséges operatőrt. „Minél több filmet készítek itt, annál jobban megbíznak bennem” – magyarázta.

A kerettörténetben egy fiatal futárfiú kalandjai elevenednek meg. Koncert közben kell elhoznia egy táskát a város másik feléből, de útja egy posztapokaliptikus rémálommá válik. Antal Nimród elmondta: sok ötlet felvetődött, mi legyen a táskában, ám végül inkább nyitva hagyták a kérdést, hogy mindenki felépíthesse a maga verzióját.

Forrás: MTI