Péntektől dübörög a Hangfoglalás

Elkezdődött az építkezés a 8. Hangfoglalás Kiállítás helyszínén, hogy a péntek délelőtti nyitásra minden készen álljon a budapesti SYMA csarnokban. Közép-Kelet-Európa legnagyobb zenei seregszemléjén október 4. és 6. között több száz ingyenes program, rockmúzeum és több tízezer hangszer várja a vendégeket. Koncertet ad például a Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, a Budapest Voices kórus. Idén a Hangfoglalás kiemelkedő programja a Zenélni Konferencia, Díjátadó és Klubfesztivál.

Hangfoglalás Mező Misivel - Forrás: PR Garden

Hangfoglalás Mező Misivel – Forrás: PR Garden

Célegyenesbe érkeztek a 8. Hangfoglalás Hangszer-, Hang-, Fény-, Színpad- és Stúdiótechnikai Kiállítás előkészületei. A budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban kedd óta 800 szakember dolgozik azon, hogy a 12.000 négyzetméteres területen felállított színpadokat és standokat a legmodernebb hang- és fénytechnikával lássa el a péntek délelőtt 10 órai nyitásra. A hagyományokhoz híven az idei Hangfoglaláson, október 4. és 6. között több száz, teljesen ingyenes zenei program, koncert és közönségtalálkozó várja az érdeklődőket. Fellép egyebek mellett a Magna Cum Laude, a Póka Egon Experience, a Rudán Joe Akusztik, Nagy Feró és a Beatrice, Heincz Gábor Biga, a Zöld a Bíbor Band, a Roy & Ádám Trió, a Special Providence, Csemer Boggie és a Budapest Voices kórus. Hangszerbemutatót tart Lukács Peta, Szappanos György, Markó Ádám, Dandó Zoltán, Vörös Attila és Kékkői Zalán is, míg például a Hooligans, a Kowalsky meg a Vega, a Road, a Depresszió, a Grenma és az Ektomorf zenekarok közönségtalálkozóra és dedikálásra várják a rajongóikat. A kiállításon derül ki az is, hogy ki lesz a Sugarloaf új énekesnője. A zenekar Dér Heni távozása után versenyt hirdetett, amelynek döntőjét szombaton délután a Hangfoglaláson tartják.

A Hangfoglalás Kiállításon bemutatkozik a MagyaRock Hírességek Csarnoka, vagyis a RAM Colosseum gyűjteménye is. Az érdeklődők olyan ritkaságokat és relikviákat láthatnak, amelyek felidézik a magyar rockzene és a klubkoncertek gyökereit. Kiállítják egyebek mellett az Atlantis és a Sankó Zenekar hangszereit, Radics Béla gitáros erősítőjét, valamint az LGT erősítőjét, amit a zenekar 1975-ben a Tabánban használt. Emellett koncertbelépők, kézzel rajzolt, majd sokszorosított plakátok, szórólapok és legendás zenekarok egykori tagjai idézik fel, hogy ki hova járt szórakozni a ’60-as, ’70-es években. Ugyancsak izgalmas látvány lesz a SYMA csarnok bejáratánál álló, 18,5 méter hosszú, 18,5 tonnás Gibson busz, amelynek belseje egy különleges hangszergyűjteményt rejt. Ezzel a busszal róják az utat azok a művészek, akik világszerte hangszeres workshopokat tartanak. Köztük van például a kanadai Annihilator gitárosa, Jeff Waters és a Hangfoglalás tavalyi vendége, Ryan Roxie, Alice Cooper gitárosa.

Hangfoglalás Vörös Attilával - Forrás: PR Garden

Hangfoglalás Vörös Attilával – Forrás: PR Garden

A Hangfoglalás a zenekedvelő családok számára is évek óta kiemelt esemény, hiszen a három nap alatt a gyerekek bármilyen hangszert kézbe vehetnek és kipróbálhatnak. Az idei rendezvény második napján, szombaton arra is lesz lehetőség, hogy Kovács Gábor muzsikus kézműves foglalkozásán saját hangszereket készítsenek szívószálból, PET-palackból vagy éppen biciklipumpából.

A SYMA csarnokban három napon át nemzetközi szaktekintélyek részvételével rendezik meg a Zenélni Konferenciát, melynek célja a közös pontok megtalálása a zenei kultúra elősegítése érdekében. A Hangfoglalást szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) idén nagy újdonsággal is készül, ugyanis díjazni kívánja a hazai szakma kimagasló szakembereit, zenészeit. Zenélni Díjat ad át 13 kategóriában: zenepedagógusnak, három zenésznek, énekesnek, zenekarnak, hangmérnöknek, hang- és látványtechnikusnak, zenei újságírónak, és egy olyan személynek, aki sokat tett a zeneiparért.

A programba az újdonságok mellett egy régi hagyomány is visszatér, hiszen a SYMA csarnokban zajló események mellett október 4-én egy klubfesztivál is része lesz a rendezvénynek a Dürer Kertben, ahol a legkülönbözőbb zenei stílusokban – köztük blues, dub, breakbeat – magyar, cseh, szlovén, francia és olasz csapatok adnak koncerteket. A Hangfoglalás minden programjára és a klubkoncertekre is ingyenes a belépés.

Részletek:
www.hangfoglalasonline.hu
www.zenelni.hu
https://www.facebook.com/hangfoglalas

Forrás: PR Garden
, ,