Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban

Tizenhárom hazai és öt külföldi tánccsoport mutatja be tudását a pénteken kezdődő 26. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

A Nyíregyházához közeli kisvárosban 1971 óta rendszeresen megtartott háromnapos fesztiválon az ország és a környező országok legkiválóbb néptáncosai különböző bemutatók és a versenyprogram keretében mérik össze felkészültségüket – mondta Borsiné Sveda Anita fesztiváligazgató hétfőn az MTI-nek.

Az eseményre a lengyelországi Limanowából, a németországi Metzingenből, a romániai Nagyváradról és Tasnádról, valamint az ukrajnai Técsőről érkeznek tánccsoportok, mellettük a hazai vonalat több nyíregyházi, debreceni, miskolci, salgótarjáni, budapesti, szécsényi, nyíracsádi, nagykállói és hajdúböszörményi néptáncos képviseli. A péntek délutáni ünnepélyes megnyitót követően kezdődik a szakmai verseny és bemutató, amelyet este a város főterén felállított fesztiválfaluban a Cimbaliband és a Bürkös zenekar koncertje, valamint táncház követ. Utóbbiban a közönség testközelből, profi néptáncosok segítségével ismerkedhet meg a bodrogzugi, a nyírségi és a cigány néptánccal.

Szombaton folytatódik a versenyprogram, kora este pedig bemutatkoznak a külföldi tánccsoportok és színpadra lép a helyi Kállai Kettős Néptáncegyüttes és a Hagyományőrző Kállai Kettős Néptáncegyesület. Lesz Pendelytől a keszkenőig címmel népviseleti bemutató, emellett a dévaványai, a moldvai és gyimesi, valamint a rimóci táncok rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

A vasárnapi zárónap kirakodóvásárral és „vásári szokások és bolondságok” bemutatásával folytatódik, délután a versenyprogram ünnepélyes eredményhirdetését tartják meg. A nap hátralévő részében kirakodóvásár várja a nagyérdeműt, ahol a kézműves mesterek színe-java kínálja portékáit a lábbelitől a gyöngykalárisig, a vesszőkosártól a mézeskalácsig.

Forrás: MTI
,