A zene szolgálatában

Tisztelgés egy zenei nagykövet és egy művészeti apostol előtt – ezt jelenti Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész számára az október 1-jén megrendezendő Négy húron pendülünk elnevezésű hegedűgálán való fellépés, amely a Zene Világnapján a Művészetek Palotájában állít emléket Lord Yehudi Menuhinnak. A koncert különlegessége, hogy a közönség most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás is színpadra lép.

Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi-Lakatos Béla - Fotó: Lafferton Zsolt

Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi-Lakatos Béla – Fotó: Lafferton Zsolt

Igazi kitüntetés volt Kathy Horváth Lajos számára, amikor Czifra György Párizsban bemutatta Lord Yehudi Menuhinnak, azzal pedig egy „nagy álom vált valóra, hogy felvettek a mester neve által fémjelzett akadémiára”, ahol többek közt a világhírű izraeli hegedűművész, Ivry Gitlis vette szárnyai alá. „Menuhin ekkor már a világot járta mint a kultúra nagykövete, így kezdetben negyedévente, illetve félévente volt alkalmam találkozni vele, amikor vizsgáztatott és a kiemelkedő növendékeknek adott összevont órát. Az akadémia elvégzését követően pedig tanársegédjeként maradhattam a fundációban, amelyet a mester neve fémjelzett, és csak a rendszerváltást követően, 1990-ben tértem haza Magyarországra” – mesélte Kathy Horváth Lajos. Szerinte Menuhin egy géniusz volt, aki nemcsak zenei nagykövetként, hanem művészeti apostolként is tevékenykedett a világban, és Kodályhoz hasonlóan vallotta, hogy „A ZENE MINDENKIÉ, avagy a ZENE ÉL”. „Személye sajnos egyszeri és megismételhetetlen, így azt hiszem, minden művész kollégám nevében mondhatom, hogy tisztelettel és alázattal adózunk a mester emléke előtt, melynek kinyilatkoztatására remek alkalom az október 1-jén megrendezendő hegedűgála.”

Emellett a hegedűművész kötelességének érzi, hogy támogassa a Menuhin által létrehozott, hátrányos helyzetű fiatalok művészettel való nevelését célzó MUS-E programot, mellyel egyúttal a tehetséggondozás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Azt vallom ugyanis, hogy az oktatás fejlesztése a szellemi tőkébe való invesztáció – legyen szó akár kisiskolás kortól a felnőttkorig –, az egyetlen járható út a felzárkózást és az integrációt illetően.”

Ugyanakkor abban, hogy Kathy Horváth Lajos igent mondott a gála szervezőinek felkérésére, nagy szerepet játszott, hogy jó kapcsolatot ápol a fellépő művészekkel, legfőképp Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel, akivel különböző elhangolt hangszereken, brácsán és hegedűkön improvizálnak az est folyamán Menuhin emlékének tisztelegve. „Csaknem negyven éve játszunk már együtt Szakcsi Lakatos Bélával, akivel Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály és „Jackie” Orszánszky mellett a 70-es évek elején a Rákfogó zenekart alapítottuk. Fiatal korunkban nagy divat volt a színpadon a jazz mellett klasszikus zenét improvizálni, hatalmas büszkeséget jelentett, hogy mi képesek vagyunk az ilyenfajta zenei játékra.” A közönség azonban szólóban is meghallgathatja majd a játékát, Kathy Horváth Lajos ugyanis egy általa komponált művel is készül, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével egy Pablo de Sarasate-darab is felcsendül fia, ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész közreműködésében.

A közönségnek eddig nem tapasztalt élményben lesz majd része, hiszen most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis a kitűnő Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás lép színpadra.

Forrás: Brothers Music&Productions LTD.

Kapcsolódó cikkek:

Négy húron pendülünk – Hegedűgála a Művészetek Palotájában a Zene világnapján

„Számomra nem fontosak a műfajok, a lényeg a zene” – Interjú Lajkó Félix-szel

A zsenialitás megunhatatlan – Interjú Kelemen Barnabással