Emlékhely lesz Karel Capek egykori prágai villája

Emlékhellyé és kulturális központtá alakítják át Karel Capek, a világhírű cseh író egykori prágai villáját, amelyet a cseh főváros 10. kerületének önkormányzata a napokban vett meg az örökösöktől.

Karel Čapek - Forrás: Wikipédia

Karel Čapek – Forrás: Wikipédia

Az örökösök tavasszal jelezték, hogy el szeretnék adni a villát, s az általuk kért ár 55 millió korona (mintegy 600 millió forint) volt. A két világháború közti Csehszlovákiában fontos politikai-társadalmi szerepet is játszó író villájára azonban nem akadt hazai vevő, de volt néhány külföldi érdeklődő, ami bírálatokat váltott ki a sajtóban, s többen nehezményezték, hogy a történelmi villa idegen kézbe kerülhetne. Ennek következtében lépett a helyi önkormányzat és a kulturális tárca segítségével 43,9 millió koronáért megegyeztek az örökösökkel a villa átvételéről. Ebből az ingatlan ára 28 millió, a történelmi értékű berendezésé pedig 15,9 millió korona. A megállapodást hétfőn hagyta jóvá az érintett 10. kerület önkormányzata.

A villa megvételével Karel Capek (1890-1938) és testvére, Josef Capek (1887-1945) neves festő számos értékes személyes tárgya – köztük a könyvtár és a levéltár – került a városrész tulajdonába. Szakértők szerint az iratok között van Karel Capek több eddig publikálatlan útirajza, valamint Josef Capeknek a koncertrációs táborban készített rajzai. Az örökösök több szobát abban az állapotban hagytak, ahogy az Karel Capek halálának pillanatában volt.

„A házba belépve az embert azonnal megérinti Karel Capek szelleme” – mondta Zdenek Freisleben, a cseh nemzeti irodalmi múzeum igazgatója. Capek íróasztalán például ott fekszik az aznapi újság a meg nem fejtett keresztrejtvénnyel együtt.

Karel Capek közeli barátja és befolyásos tanácsadója volt Tomás Garrique Masaryk első csehszlovák köztársasági elnöknek. A villa hírnevét az alapozta meg, hogy a két világháború közti időszakban péntekenként ott találkozott Masaryk és legszűkebb baráti köre, politikusok és művészek, hogy megvitassák az ország dolgait. A villa ezen része emlékhelynek lesz berendezve.

A város szeretné felújítani a villát körülvevő aránylag nagy kertet is, ahol fürdőmedence is van, s amely a tervek szerint a jövőben különböző kulturális rendezvények, találkozók színhelye lehetne.

A két önálló lakásból álló villát 1923-1924-ben építtette a Capek testvérpár Ladislav Machon építész tervei alapján úgynevezett nemzeti stílusban.

Forrás: MTI