Tánc, zene, street art és videó – svájci aszfaltpilóták Budapesten

Tánc, zene, street art és videóművészet találkozik egymással és a várossal a svájci Asphalt Piloten csoport produkciójában Budapesten szeptember 24-én és 25-én a PLACCC Fesztiválon.  Az alkotók elvegyülnek az utca forgatagában, és improvizációkkal az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét is kiemelik. A program ingyenes.  

Tape Riot: Fotó forrása: Vincent Vanhecke

Tape Riot: Fotó forrása: Vincent Vanhecke

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál meghívására szeptember 24-én és 25-én Budapest belvárosában mutatja be rendhagyó, Tape Riot című produkcióját a svájci Asphalt Piloten csoport. Két táncos, egy dj és egy street art művész halad az utcákon. A vizuális alkotó széles fekete ragasztószalaggal rajzol a falakra, ezáltal a város egy-egy izgalmas, a mindennapokban akár észre sem vett részletére is felhívja a figyelmet. A tape-graffitik ugyanakkor körbekerítik azt a területet, ahol a táncosok bemutatják improvizált koreográfiáikat. Az aláfestő zenét a dj élőben, egy egyszerű mp3-lejátszón keveri a jelenetek alá. A négy alkotó pár percre felbukkan az utca forgatagában, megakasztja a mindennapi rutint, majd továbbhalad. A Tape Riot pillanatnyi beavatkozása azonban nem tűnik el nyomtalanul, hiszen a ragasztószalag-graffitik efemer street art alkotásként egy ideig még a városi felületeket díszítik.

A Tape Riot kiindulási helye és az előadás útvonala a http://www.taperiot.com/now.php közvetlen linken érhető el kizárólag az előadás ideje alatt. A mintegy két órás produkciót a nézők sétálva követhetik nyomon a kiindulási ponttól a végállomásig, illetve a belvárosban akár véletlenül is rábukkanhatnak az előadásra a járókelők. A projekt a virtuális térben is zajlik, hiszen az előadások ideje alatt a szereplők útvonala GPS segítségével valós időben követhető az interneten. A produkcióról hétfőn videofelvétel készült az Astoria környékén, amely már az előadást megelőzően felkerül a Tape Riot helymegosztáson alapuló honlapjára. A film így virtuálisan is összeköti a különböző budapesti helyszíneken hagyott nyomokat, valamint a korábban más városokban megvalósult projektek  – akár már rég eltűnt- ragasztószalag-rajzait.

Az Asphalt Piloten és Anna Anderegg művészeti vezető alkotói érdeklődésének középpontjában a városi és „nem színházra tervezett” terek állnak. A csoport gyakran kísérleteik szokatlan kellékekkel, feleslegessé vált tárgyakkal és anyagokkal, elsődleges közönségüknek pedig a „véletlen” közönséget tekintik

Asphalt Piloten (CH): Tape Riot
Időpontok: 2013. szeptember 24. és 25, mindkét napon 17.00-18.40 között
Helyszín: az indulási hely, valamint az előadás útvonala a http://www.taperiot.com/now.php közvetlen linken elérhető (kizárólag az előadás ideje alatt!).
A program ingyenesen látogatható.

Asphalt Piloten: Tape Riot- Sotteville

Részletek:
www.placcc.hu
www.facebook.com/placccfesztival
www.taperiot.com
www.asphaltpiloten.net/

Forrás: PR Garden