Egy elfelejtett pécsi festő képei a Modern Magyar Képtárban

Rácz Jenő festményein Pécs külvárosait, helyszíneit örökítette meg a két világháború között. Bár szabadidejében festett, mégsem nevezhető vasárnapi festőnek. Alkotásainak technikai színvonala miatt, s nem a pécsi témák illusztrátoraként lett rendszeres kiállító művésze a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok tárlatainak.

Racz

Munkássága is sok szálon kapcsolódott a város kulturális életéhez: festői tevékenysége mellett a pécsi honvéd gyalogezred tisztjeként részt vett az I. világháborúban, a Pécsi Dalárda tagja volt, pedagógusként évtizedekig dolgozott pécsi iskolákban. Tevékenysége egy olyan példaértékű „kisemberi” életút, mely megérdemli, hogy megmeneküljön a feledéstől.

A Modern Magyar Képtárban rendezendő kiállításának jelentős részét – egyetlen kép kivételével, mely a Janus Pannonius Múzeum tulajdona – magángyűjteményekben őrzik. Ezáltal a szeptember 20-án megnyíló tárlaton a nagyközönség számára egy eleddig ismeretlen festői életmű válik láthatóvá.

A kiállítás kurátora Nagy András, aki már egy esztendeje Kávéházi esték pécsi műbarátoknak címmel előadássorozatot szervez. A havi rendszerességgel egy-egy pécsi alkotó művét (és ezáltal munkásságát) bemutató beszélgetős estek célja, hogy felhívja a figyelmet a város kulturális gazdagságára. A Rácz Jenő-kiállítás szorosan kapcsolódik e kávéházi sorozathoz, mely 2013 októberében folytatódik.

A Modern Magyar Képtár új tárlata 2013. szeptember 20-tól 2013. november 3-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tekinthető meg a Modern Magyar Képtárban. A megnyitó szeptember 20-án 16 órakor lesz. A kiállítást dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg. Közreműködik Kócziány Tibor és Bárány Romuald gitáron.

A kiállításhoz kapcsolódó, Rácz Jenő festményeit bemutató kiadvány a helyszínen megvásárolható.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum