Péntek délelőtt megnyitotta kapuit a harmadik Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep a fővárosi Millenáris parkban. A háromnapos fesztivál idei vendégországa a csokoládéipar élvonalába tartozó Svájc.
Mint kifejtette, Svájc, amely sorozatban háromszor nyerte el a leginnovatívabb ország címet, a tradíciók mellett a folyamatos újítások segítségével került a csokoládékészítés élvonalába.
A háromnapos fesztivál fővédnöke, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megnyitó beszédében kitért arra, hogy milyen pozitív élettani hatásai vannak a jó minőségű csokoládénak. A mennyiségre és a fogak egészségére való odafigyelés, a túlzott kalóriabevitel ledolgozása mellett egészséges életet biztosíthat a csokoládé.
A megnyitó sajtótájékoztatón Pászti Balázs, a szervezet alelnöke Az édesiparért elnevezésű díjat adott át munkásságáért Mohos Ferenc elméleti szakembernek.
Három előadáson beszél a csokoládéról, a csokoládékészítés művészetéről, a csoki és a borok kapcsolatáról a fesztivál díszvendége, Chantal Coady, a londoni Academy of Chocolate alapítója és kreatív igazgatója, aki a témában magyarul megjelent köteteit dedikálja is az Édes Napokon az érdeklődőknek.
A csupán hároméves csokoládéfesztivál máris előkelő helyet tölt be a hasonló kaliberű gasztronómiai programok sorában nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is – fejtette ki Rebrus Csaba főszervező.
A kóstolók és koncertek mellett szakmai előadások is várják az érdeklődőket a harmadik Édes Napokon, melynek részletes programja megtalálható a www.edesnapok.hu internetes oldalon.