Az MVM bemutatja: Jordi Savall, La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI – A Borgia-dinasztia zenéje

Időpont: 2013. szeptember 22. 19:30 – 22:00
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Borgia-dinasztia zenéje

Jordi Savall - Fotó:  David Ignaszewski

Jordi Savall – Fotó: David Ignaszewski

Jordi Savall személyében a régi zene egyik legnagyobb specialistája látogat a Művészetek Palotájába. A katalán művész a viola da gamba reneszánszát hozta el az 1970-es években, de azóta folyamatosan szélesíti a megszólaltatott repertoárt. Ennek érdekében több zenekart is létrehozott, s a középkortól a 19. századig mindenféle és -fajta zenét megszólaltat. Izgalmasan összeállított és komoly kutatásokon alapuló tematikus műsorait mindig nagy várakozás előzi meg; ezeket rendszerint díszalbum méretű CD-könyvben jelenteti meg saját kiadójánál.

A Borgia dinasztia zenéje – Egyház és hatalom a reneszánszban című kiadvány is több díjat besöpört, s ez bizonyára magától értetődővé válik mindazok számára, akik élőben is megismerik ezt a fantasztikus műsort. Maga a program annak a családnak a történetét kíséri végig a 11. századtól a 17. századig, amely véreskezű és művészetpártoló embereket egyaránt adott a világnak (olykor egy személyben), s amely dinasztia akkor érkezett a csúcsra, amikor egyik tagját, Rodrigo Borgiát pápává választották 1492-ben. A koncert közel hétszáz év terméséből válogat, s a hangok segítségével térben és időben képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatót. Spanyolországból eljutunk az itáliai városokig, a középkorból Binchois, Dufay, Josquin és Morales reneszánsz zeneszerzők muzsikáján keresztül a barokkig, de szól majd szefárd, római és török zene is, legyen az hangszeres vagy vokális, egyházi vagy világi, tánczene vagy merészen intellektuális – reprezentálva azt a sokféleséget, amely ebben az időben is jellemezte az európai kultúrát és azt a közeget, amelyben a kegyetlenség és a szépség kéz a kézben jártak.

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban Edenred Ticket Culture & Sport- és Top Prémium ajándékutalvány, Sodexo Kultúra-, Bónusz és Ajándékutalvány, Puebla Ajándék- és Kultúra utalvány, Művészetek Palotája ajándékutalvány ellenében, valamint a SZÉP-kártya szabadidő keretének terhére is megvásárolhatja.

Érvényes Élmény-, illetve Ínyenc-kártyával a Müpa-kártya által nyújtott kedvezmény személyes vagy online vásárláskor is igénybe vehető.

Jegyárak: 3300, 4500, 5900, 6900, 9900 Ft

Forrás: Művészetek Palotája