Romantikus reformkori hangulat Balatonfüreden három napon át

A romantikus reformkor elevenedik meg ismét Balatonfüreden kulturális és szórakoztató programokkal péntektől három napon át.

Pénteken nyílik meg a népi és iparművészeti vásár a Tagore sétányon, délután versmondó találkozó lesz a Vaszary-villában, huszárviseleti kiállítás nyílik a Kisfaludy Galériában, Somogyi Győző grafikus A szabadságharc katonái című könyvét ugyanitt mutatják be. A Blaha Lujza Hotel éttermében előadás hangzik el a reformkori enteriőrről, a Szerenád cigányzenekar pedig a Gyógy téren ad műsort.

Szombaton látványos hintós felvonulás indul a Szent István térről a reformkori városrészbe korhű öltözetben, zenés kísérettel, huszárokkal, a Kisfaludy színpadon délután zenés, táncos programok és gyerekeknek szóló előadás lesz.

A Kisfaludy Galériában történelmi vetélkedőt rendeznek, a Vaszary-villában délután Lovas György beszélget a 80 huszár című film kapcsán Tordy Gézával, a nemzet színészével, a film egyik főszereplőjével és Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr-rendezővel. A városi múzeumban délelőtt le is vetítik a filmet.

A szokásokhoz híven a kerektemplomtól reformkori séta, idegenvezetés indul a reformkori városközpontban, a Tagore sétányon 48-as toborzó, huszártábor, kishuszár vetélkedő várja a vendégeket, kora este a Gyógy téren a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Egyesület előadásában Lovaskeringő, utána Sárkánylányok címmel tűzzsonglőrműsor kezdődik.

Vasárnap folytatódik a vásár és a kulturális programok sora a Kisfaludy színpadon, délután St. Martin lép fel, a műsorfolyamot a 100 Tagú Cigányzenekar 12 tagú kamarazenekarának koncertje zárja.

Forrás: MTI