A Britten-láz októberben éri el Budapestet

Nem csak Verdi és nem csak Wagner – 2013 Benjamin Britten jubileuma is. A 20. századi operaművészet egyik legelismertebb megújítója színpadi alkotásai által lett világhírű, azonban életműve rendkívül szerteágazó. A Művészetek Palotája október 5-én különleges koncerttel tiszteleg emléke előtt csupa brit művész, a neves tenorista Mark Padmore és a Britten Sinfonia tolmácsolásában.

Britten Sinfonia - Fotó: Harry Rankin

Britten Sinfonia – Fotó: Harry Rankin

Benjamin Britten Nagy-Britannia nemzeti zeneszerzője és talán nem túlzás állítani: nemzeti kincse, egyike azon zeneszerzőknek, akiknek munkásságát már életében is méltó elismerések övezték. Szülőhazájában – és természetesen a brit nemzetközösség más államaiban is – Britten-évaddal ünneplik őt. Júniusban első ízben vitték színre Peter Grimes című operáját a mű szülőhelyén, a suffolki tengerparton, és a Royal Albert Halltól a Szent Pál Székesegyházig országszerte a legnevesebb helyszínek adnak otthont a koncerteknek.

A brit királyi pénzverde 50 pennys emlékérmét bocsátott ki 100. születésnapja alkalmából – a Royal Mint fennállása alatt első ízben egy komponista tiszteletére –, amelynek felirata a Szerenádból, abból a darabból idéz, amely október 5-én a Művészetek Palotájában az estet zárja. A mű, melyet Britten a Peter Grimes librettójával egy időben, 1943-as hazatérését követően vetett papírra, az éj fogalomkörét járja körül az angol irodalom hat költeményén – többek között Blake, Tennyson és Keats versein – át.  A komponista szerénységét jól példázza, hogy „nem túl fontos, ám egészen kellemes” darabként jellemezte a tenor és kürt szólista szokatlan párosítására épülő kamarazenekari dalciklusát, amely a nem túl impozáns önkritika dacára a már említett operával együtt egy csapásra kora egyik legismertebb zeneszerzőjévé tette Brittent. Az est egyik kuriózuma, hogy a Szerenád végleges változatából kimaradt, igen ritkán hallható tétel nyitja a műsort, amely a Britten előtti és utáni korból is bemutat egy-egy alkotást, a tanár és előd Frank Bridge, illetve a Britten stílusát egyénien továbbgondoló elismert kortárs, Judith Weir legújabb kompozíciójával.

Mark Padmore - Fotó: Marco Borggreve

Mark Padmore – Fotó: Marco Borggreve

Az együttes pedig, amely mindezt elhozza nekünk, friss szemléletű, izgalmas előadásairól nevezetes. A Britten Sinfonia 1992-ben alakult, összetételében pedig különleges: nem állandó tagság alkotja, és nem is működik az év mind a 365 napján. Muzsikusai egy-egy projektre állnak össze, és évente hetven koncertet adnak közösen. Nincs állandó karmester vagy művészeti vezető, mindig mást kérnek fel az irányításra; jelenleg a finn hegedűs, Pekka Kuusisto dolgozik az együttessel.

A neves kamarazenekar Mark Padmore személyében olyan vendégművészt hoz magával Budapestre, aki a cambridge-i King’s College növendéke volt, majd William Christie és Philippe Herreweghe felfedezettjeként kezdte a pályáját, elsősorban barokk művek előadójaként. Ma már Nagy-Britannia egyik legjobb, minden műfajban és minden stílusban otthonosan mozgó tenorjaként, a közönséget páratlan élményekkel megajándékozó művészként ismeri a világ.

További információ és jegyek