Magyar Dráma Napja a Pesti Színházban

2013. szeptember 22.

17.00  Szivacs – felolvasószínház a Vígszínház íróműhelyéből
19.30 Bródy Sándor: A dada

Idén a Magyar Dráma Napján a 150 éve született kiváló drámaíró, publicista és író Bródy Sándorra emlékezik a Vígszínház.

Szeptember 22-én a Pesti Színházban Bródy Sándor A dada című művét mutatjuk be felolvasószínházi előadás keretében.

Szereplők: Zsigmond Emőke e.h., Borbiczki Ferenc, Hullan Zsuzsa, Varju Kálmán, Karácsonyi Zoltán, Rajhona Ádám, Venczel Vera, Dengyel Iván, Hegyi Barbara, Réti Adrienn, Lengyel Tamás, Járó Zsuzsa és Kocsó Gábor
Rendező: Forgács Péter

Délután 5 órától pedig fiatal diákokból álló íróműhelyünk bemutatkozó felolvasása lesz. Az elmúlt évek vígszínházi jelentíró-pályázatainak nyertesei az íróműhelyben a rendszeres iskolai- és internetes zaklatások fájdalmasan aktuális témáját dolgozták fel közösen, saját élmények alapján.

Szerzők: Agárdi Gábor, Antal-Bacsó Borbála, Bíró Árpád Levente, Bobák Szilvia, Cseri Anna Flóra, Fabacsovics Lili, Hamp Anna Mila, Kéki Szilveszter, Kepics Zsanett, Leitner Veronika, Ménkű Judit, Sényi Fanni, Szádovszky András, Szijártó Dorottya, Sztripszky Hanna és Tarnóczy Jakab.

Szereplők: Bach Kata e.h., Csapó Attila e.h., Janka Barnabás e.h., Mészáros Blanka e.h., Szabó Erika e.h., Tóth András e.h., Tóth Jankó e.h., Vecsei Miklós e.h., ifj. Vidnyánszky Attila e.h., Zoltán Áron e.h., Zsigmond Emőke e.h.
Osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter

A Magyar Dráma Napjának vígszínházi hagyománya
A magyar dráma iránti fogékonyságunkat és elkötelezettségünket jelzi, hogy a szeptemberi Magyar Dráma Napját évek óta az ünnep rangjához méltó helyen, a Pesti Színházban ünnepeljük. Ebből az alkalomból kevésbé ismert magyar darabokat mutatunk be – általában felolvasó-színházi formában. Így került színpadra az utóbbi években Galgóczi Erzsébet Egymásra nézve, Ottlik Géza A Valencia-rejtély című darabja.

A Magyar Dráma Napja egyben kulturális misszió is, hiszen magas irodalmi értéket képviselő, de elfeledett, keveset vagy soha nem játszott színdarabokat, drámai műveket fedezünk fel újra, és ismertetünk meg a közönséggel.

A Pesti Színházban rendezett Magyar Dráma Napjához kapcsolódva egy másik küldetést is teljesítünk: évek óta felkaroljuk és támogatjuk a fiatal, középiskolás és egyetemista diákok írói szárnypróbálgatásait. 2012-ben már második jelenetíró-pályázatunkat hirdettük meg diákok számára „Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim” címmel – az egy évvel korábbi „Kamaszba-zár(va)” pályázat sikerén felbuzdulva. A pályaműveket a színház vezetőiből, színészekből, rendezőkből, dramaturgokból álló zsűri bírálta el, majd a nyertes szövegeket Forgács Péter rendező állította színpadra a Színház- és Filmművészeti egyetem diákjaival.

A pályázatok iránti nagy érdeklődés és a rendhagyó előadások sikere arra ösztönöz minket, hogy a jövőben is folytassuk ezt a hagyományt, és később se engedjük el diákíróink kezét: színházunk dramaturgjai workshopokat szerveznek a fiataloknak, ahol a diákok megismerhetik a szövegelemzés- és írás módszereit, betekintést nyerhetnek a színház kulisszák mögötti működésébe, mindennapi gyakorlatába.

Forrás: Vígszínház