Francia labdazsonglőrök a Trafóban

Francia zsonglőrök lépnek fel a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a Le Collectif Petit Travers nevű társulat Pan-Pot – A szolidan éneklős című produkcióját szeptember 18. és 20. között nézhetik meg az új cirkusz hívei.

A produkció fényeit és színeit Mark Rothko amerikai festő munkái inspirálták – mondta el Nagy Zsuzsi programszervező az MTI-nek hétfőn. Hozzátette, a darab nagy vizuális élményt nyújt: a fekete szmokingba bújt zsonglőrök kezei közt életre kelő fehér labdák mintha hullócsillagok lennének.

Az előadásban szereplő négy férfi mindegyike zsonglőr, ám egyikük most a zongora mögött ülve bizonyítja tehetségét. A darabban a komolyzenéé a főszerep: Bach, Beethoven, Mozart, Ligeti, Liszt, Kagel, Dutilleux, Fauré és Wagner dallamai váltják egymást, miközben az előadók lenyűgöző precizitással dobálják a labdákat.

Az alkotókra saját bevallásuk szerint a Maguy Marinnel, a Pina Bausch-sal és a Nagy Józseffel – a Trafó jelenlegi igazgatójával – való találkozás volt a legnagyobb hatással.

A Le Collectif Petit Travers 2003-ban alakult és első alkalommal látogat Magyarországra. A tradicionális cirkuszi társulatokhoz hasonlóan ők is szinte állandóan úton vannak. Tevékenységük a zsonglőrködésre és annak kulisszatitkainak a szélesebb közönséggel való megismertetésére koncentrálódik. A társulat repertoárját emellett táncos performanszok is gazdagítják.

A szeptember 18-ai előadást követően Herczog Noémi kritikus fog beszélgetni az alkotókkal egy közönségtalálkozó keretében.

Forrás: MTI