Évadnyitó társulati ülés az Operában – Új SZMSZ és a vezetői struktúra átalakítása

A Magyar Állami Operaház modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezett el, amikor a fenntartó minisztériumnak jóváhagyásra nyújtotta be új szervezeti és működési szabályzatát, mely a vezetői struktúra átalakítása mellett alkalmazkodás az Erkel Színház újranyitásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó megnövekedett feladatokhoz. Az EMMI képviseletében Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bejelentette: a 2013-as évre 1.1 mrd forint plusztámogatást kap az intézmény, amely beépül az Opera költségvetési forrásai közé.

A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma által elfogadott, és 2013. szeptember 5-én hatályba lépett új SZMSZ-nek megfelelően átalakított menedzsmentben a főigazgató-helyettesi (ügyvezető igazgatói) feladatokat a vonatkozó pályázat eredményes lezárásig dr. Főző Virág látja el.

Halász Péter karmesterrel az új szabályzatnak megfelelő tartalommal a főzeneigazgatói teendők megbízotti ellátására 2013. augusztus 23-tól a sikeres pályázat lefolytatásáig, de legfeljebb egy évre szóló megállapodást kötött az Opera.

Az új vezetői struktúrában bevezetésre kerülő művészeti igazgatói feladatkört, valamint az ügyvezető igazgatói feladatkört – csakúgy, mint a megváltozott struktúrájú és feladatú magasabb vezetői, illetve vezetői munkaköröket – megpályáztatja az Opera. Az átmeneti időszakban a műszaki igazgatói feladatokat megbízottként Mozsár István látja el.

A korábbi, eredményes pályázatokat követően 2013. július 1-től 5 év határozott időre Solymosi Tamást – miniszteri jóváhagyással – a balettigazgatói feladatok, dr. Turkovics Monikát a marketing- és kommunikációs igazgatói feladatok, Simon Bélát 2013. augusztus 1-től a zenekari-igazgatói feladatok ellátásával bízta meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

Héja Domonkos 2013. augusztus 23-tól, öt év határozott időre elfogadta az Operaház vendégkarmesteri feladatokra szóló szerződési ajánlatát, a Kodály Zoltán Háry János c. daljátékának lemezfelvételére vonatkozó szerződés mellett. (A felvétel az Opera együtteseinek és szólistáinak előadásában, az intézmény CD-sorozatának részeként jelenik meg 2013 decemberében.)

Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának átfogó, tartalmi módosítását nem jogszabályváltozás indokolta: az Erkel Színház megnyitásával a Magyar Állami Operaház működési volumene lényegében megduplázódott. Az ennek érdekében lebonyolított létszámbővítés szintén hangsúlyosan indokolja a vezetési struktúra átalakítását, a szervezet működőképességének a megnövekedett igények szerinti fokozása érdekében.

Az újonnan kialakított vezetői pozíciók: a művészeti igazgatói terület kiválása a főzeneigazgató alá tartozó feladatkörből, valamint a korábbi ügyvezetői és műszaki igazgatói feladatkörök szétválasztása révén jöttek létre.

A Magyar Állami Operaház, mint hazánk legnagyobb kulturális intézménye ősztől – a rendszeresen fellépő művészeket, közreműködő partnereket is ideértve – mintegy 1200 dolgozó, művész és partner munkáját igényli.

A főigazgató alatti szinten 7 igazgató (főigazgató helyettes /ügyvezető igazgató/; gazdasági igazgató; főzeneigazgató; balettigazgató; művészeti igazgató; műszaki igazgató; marketing- és kommunikációs igazgató) irányítja a következő öt évben annak az évi közel 700 programnak a végrehajtását, amely mellett az Opera új Műhely- és Próbacentrumának felépítése, és az Andrássy úti épület részleges felújítása is napirenden lesz. Valamennyi érintett státusz betöltésének feltétele a sikeres és eredményes pályázat lefolytatása.

A délutáni évadnyitó társulati ülésen az alább felsorolt művészek vettek át kitüntetést a 75 éves Berczelly István köszöntése után.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címet Csikós Attila díszlettervező vehette át Szinetár Miklós címzetes főigazgatótól.
Posztumusz Örökös Tagok: Bartha Alfonz magánénekes és Járay József magánénekes.
Simándy József emlékplakettet vett át Horváth István magánénekes.
A Melis György-díjat Temesi Mária magánénekes vette át.
A Juventus-díjat (dr. Ádám Tibor és felesége által alapított díj): Sáfár Orsolya magánénekesnek és Lakatos Péter kürtművésznek ítélték.
A Dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjat Baráth Emőke magánénekes vette át.
Vágó Nelly emlékérmet kapott Horváth Katalin díszlet- és jelmeztervező.
Az év énekkari művésze:
Halász Ferencné Bognár Erzsébet énekkari művész
Takács András énekkari művész
Az év zenekari művésze:
Baráti Eszter csellóművész
Nyári László nagybőgőművész
Az év kartáncosa: (az évad végén átadták a díjat)
Antal Tünde balettművész
Morvai Kristóf balettművész
Vasfüggöny- díjat vett át Fényes Péterné női fodrász és Krusch Antalné balett öltöztető.
A Pless László emlékére életre hívott alapítvány Fekete Valéria korrepetitort tüntette ki, a Ráday Sári Alapítvány Ambrus Imre címzetes magánénekesnek ítélt elismerést.
„Az előadásokért”- emlékérmet Karczag Márton főemléktáros és Rzezách Sándor fővilágosító vette át.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera

,