Egy különös gyémántrablás rejtélyes felderítése

Jó megfigyelőképesség. Kiváló következtetőképesség. Remek logikai érzék.

Mindazoknak, akik ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum A Nyomozás – kiállítás és detektívjáték című interaktív nyomkereső tárlatára a felsorolt tulajdonságokra mindenképpen szükségük lesz.

Az első kiállítóterem misztikus félhomályában gyerekzsivaj fogad, ahogy fellépek a kék, narancssárga és piros kockákkal kirakott nyomkereső útra, hogy kikapcsolva a külvilágot végre nyomozóvá váljak. Nem is akármilyenné. Mesterdetektívvé. Hat furfangos kérdésen keresztül megismerhetem, milyen jelekre figyeljek, hogy kiváló nyomkereső legyek. Az ismeretterjesztő installációkon keresztül, játékos feladványokkal kísérve könnyedén jutok új információk és érdekességek birtokába. Látványos illusztrációk segítenek annak megfejtésében, vajon tényleg különböznek-e az ikrek ujjlenyomatai? Mindeközben haladok előre és bejárom a tárlat első termének minden zegzugát, hogy a feladatokra megtaláljam a helyes válaszokat. Sőt, mi több, a megoldásaimat ellenőrizhetem is a „mentőöv”-ként szolgáló, de ugyancsak sok töprengést és fejtörést okozó instrukciók segítségével.

Nyomozás – Kiállítás és detektív játék - 3013.09.14-11.04.

A tárlat két részből áll. Nem meglepő módon, mindkettő játékos és interaktív gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az első általánosabb és rövidebb kutatómunkát igénybe vevő feladatokat kínál. A második játékban a nyomozószőnyeget követve nemcsak egy gyémántrablás felderítésének lehetek részese, hanem megtekinthetem a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállítását is. Remek kombináció e két tárlat összehangolása, hiszen a preparált gímszarvasok, bivalyok és medvék között járva-kelve, ha szemfüles vagyok, játszi könnyedséggel lelhetem meg a nyomokat, amelyek elvezetnek a rablóhoz.

A második játéktér színes nyomozószőnyegére lépve izgatottan olvasom a feladványokat, eközben egy fiatal detektív kiált fel mellettem lelkesen és magabiztosan, számára logikus érveléssel: „Papa! Megfejtettem, milyen színű inget viselt a tettes! Bebizonyítom! Ha az előző feladványból indulok ki, ahol a válasz a lila volt, akkor egyértelműen világossá válik, hogy erre a kérdésre is ugyanaz lesz a válasz, igaz Dr. Watson?” „Biztos ebben, ifjú Sherlock?” hangzik a kérdéssé formált válasz, de az unoka kíváncsisággal túlfűtve szalad tovább, hogy a következő feladványt is „megfejtse”.  Én azonban tovább töprengek a Dr. Watsonná lett nagypapa mellett, hogy ennyire egyszerű volna a megoldás? Be kell, lássam. Nem. A koncentráció, a leleményesség és a fürge észjárás kulcsfogalmakká válnak a kalandos nyomkeresés folyamán. Nem mellesleg észre kell vennem, hogy a megoldásért nem elég egyszerűen kettőt lépnem előre, hanem kutatnom, keresnem kell a nyomokat, amelyeket az alkotók kiváló érzékkel rejtettek el. Csakúgy, mint az első kiállítóteremben itt is „mentőövek” lesznek segítségemre, amelyek a múzeum állandó tárlata felé vezetnek. Egyszer csak azon kapom magam, hogy apró vitorlás hajókat fürkészek a terepasztalon vagy lábnyomok után kutatva a selmecbányai erdészeti palota makettjét szemlélem vagy a múzeum rózsaablakaiban megbújó magyar címert keresem. Továbbá különféle illatmintákat szagolok és azonosítok, elcsípett telefonbeszélgetést hallgatok és fülelek le, egy videofelvételen az árulkodó jelekre koncentrálok. Mindezt azért, hogy eredményesen zárjam le a nyomozásomat.

A kiállítás elsősorban interaktivitása miatt nyújt maradandó élményt, másrészt a játék öröme miatt. A bejáratnál kézhez kapott játéklap, amelyre a megoldásaimat ragasztottam, a nyomozás végén nemcsak a tettes beazonosításánál szolgál segítségül, hanem a játék végén kedves gesztusként, jutalommal ajándékozza meg a tulajdonosát.

Kovacsik Ágnes írása

A Nyomozás – kiállítás és detektív játék 2013. szeptember 14-től november 3-ig várja a kalandvágyó érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig, hétfő szünnap
Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft
Nyitási kedvezmény csoportoknak: a kiállítást szeptember 27-ig, hétköznapokon 790 forintos kedvezményes áron tekinthetik meg a látogatók.

 

,