A Nemzeti Filharmonikusok évadnyitója Yuja Wanggal, korunk egyik legnagyobb meglepetésével

A Nemzeti Filharmonikusok több évtizedes régi tradíciója, hogy hagyományosan Bartók Béla halálának évfordulóján – annak előestéjén – nyitja meg új évadát. Így lesz ez szeptember 25-én este fél nyolckor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyen Kocsis Zoltán vezényletével a nagy zeneszerző két kiemelkedő kortársának kompozíciói is megszólalnak.

1369019_570437409672780_1919139337_n

A vendégszólista személyében napjaink egyik világhírű zongoraművészét üdvözölhetjük, a Kínából világhódító útra indult zongorista-generáció egyik kiemelkedő egyéniségét, Yuja Wangot. A fiatal művész Bartók 1931-ben befejezett, rendkívüli technikai nehézségű II. zongoraversenyét szólaltatja meg, aki maga választotta ezt a darabot Kocsis Zoltán miatt. „Az ő előadásában hallottam a Bartók műveket, s lenyűgözött ez a zene.” – mondta Yuja Wang.

Bartók II. zongoraversenye elsősorban nem a népzenei ihletettség, hanem Stravinsky a neoklasszikus muzsikájából is ismert, erősen ritmizált világ a jellemző. A Kékszakállú-opera szomszédságában keletkezett Két kép ezer színben pompázó hangzásával varázsolja el a hallgatót, a Scherzo pedig igazi kuriózum: a Négy zongoradarab egyik tétele – Kocsis Zoltán ültette át zenekarra -, amelyet a huszonéves Bartók Dohnányi Ernőnek ajánlott. Annak a Dohnányinak, aki 1933-ban már a magyar zenei élet egyik vezető alakjaként komponálta sziporkázóan virtuóz, Szimfonikus percek című zenekari művet. Ahogyan ezt, úgy az 1800-as évek elejéről származó dallamokat feldolgozó, ma már világszerte gyakran játszott Kodály: Galántai táncokat is az ő vezényletével mutatta be a Budapesti Filharmóniai Társaság, a fennállásának nyolcvanadik évfordulójára rendezett díszhangversenyen.

Időpont: 2013. Szeptember 25., 19:30

Helyszín: Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Budapest

BARTÓK: Két kép, op. 10
BARTÓK: II. zongoraverseny
DOHNÁNYI: Szimfonikus percek, op. 36
BARTÓK-KOCSIS ZOLTÁN: Scherzo, BB 27/4
KODÁLY: Galántai táncok

Vezényel: KOCSIS ZOLTÁN

Közreműködik: YUJA WANG (zongora), NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

KÖVETKEZŐ HANGVERSENYEK:

Az együttes szeptemberi évadnyitó társulati ülése után azonnal megkezdte felkészülését R. Strauss, A hallgatag asszony egészen rendkívüli vígoperájának előadására, ami nagy kihívás lesz a közreműködők részéről. A darab a Művészetek Palotájával közösen kerül bemutatásra. A művet világszerte ritkán tűzik műsorra. Budapesten 1977-ben a Drezdai Semperoper nagy sikerrel adta elő, akkor Sir Morosus szerepében Theo Adamot láthatta a magyar közönség.

Magyar produkcióban először hangzik el A hallgatag asszony, Kocsis Zoltán vezényletével, Anger Ferenc rendezésében. Sir Morosus szerepét Rúni Brattaberg énekli, Amintát Rácz Rita szólaltatja meg.

Az előadás kétszer hallható a Művészetek Palotájában:

Október 10-én, csütörtökön, 18.00 órakor
Október 12-én, szombaton, 18.00 órakor

A hangversenyről és közreműködőkről bővebb információ

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok