Robert Capa fotói a budapesti metrón

Robert Capa 20. százada címmel mutatja be a világhírű magyar származású fotográfus munkásságát a Metró Art Galériában, azaz a budapesti 2-es és 3-as metró szerelvényeiben péntektől a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike).

MTI fotó: Földi Imre

MTI fotó: Földi Imre

Robert Capa születésének századik évfordulója az egyetemes fotóművészet kiemelkedő eseménye. Ebből az alkalomból a nemzeti galéria reprezentatív kiállításon mutatja be a fotográfus munkásságát átfogó gyűjteményének kiemelkedő darabjait, míg a Metró Art Galéria ötven Capa-fotón keresztül nyújt betekintést az életműbe – mondta el pénteken az MTI-nek Kirschner Péter, a Mazsike elnöke.

Az utazók november 10-ig összesen kétszáz felületen találkozhatnak Robert Capa felvételeivel. Az anyagban helyet kaptak a spanyol polgárháború, a japán-kínai háború, a 2. világháború és az azt követő újjáépítés képei, de Capa sztálingrádi és izraeli riportkönyveiből, művészportréiból, valamint a halála előtti percekben készített sorozatából is szerepel néhány fotó. A képek mellett korabeli hírek, tudósítások, irodalmi idézetek, valamint Capa saját feljegyzéseinek részletei olvashatók – közölte a metrótárlatot Fisli Éva történész-muzeológussal együtt rendező szakember.

Robert Capa Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten. Berlinben tanulta meg a szakma alapjait, majd zsidó származása miatt Hitler hatalomra jutása után távozni kényszerült Németországból. Átmeneti bécsi, majd budapesti tartózkodás után Párizsban kezdett fotóriporterként dolgozni; 1936-ben vette fel a Robert Capa nevet.

Haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a második világháború észak-afrikai és olaszországi hadjárataiban, a normandiai partraszállásban, az első arab-izraeli háborúban, Franciaország indokinai háborújában. Politikai riportjai mellett filmforgatásokat, divatbemutatókat, ismert művészeket, sztárokat is fényképezett.

Az indokínai hadszíntéren 1954 májusában egy francia konvojt kísért, amikor – a jobb felvételi pozíció keresése közben – aknára lépett, és életét vesztette.

Forrás: MTI