Falstaff az Operában

Giuseppe Verdi: Falstaff – A kimeríthetetlen alkotóerő, az időskori bölcs derű és a művészi megújulás csodája: „ez a világ mily furcsa”; „kacagjuk egymást vígan!”

Az Opera mindenkié! Nem kell hozzá egyetemet végezni, hogy megértsük az operát, hiszen azt nem érteni, hanem érezni kell! – vallja Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, és ennek szellemében közönségcsalogató programokkal nyitja a 2013/2014-es évadot a ház.

Falstaff1

2013. szeptember 14-én Wagner200 címmel különleges programsorozattal várják az érdeklődőket a lezárt Andrássy úton, sportolók és művészek dolgoznak együtt, bárki jöhet-mehet, a déli óráktól vannak előadások. Először családi programok vannak, Padödőre táncol a Magyar Nemzeti Balett, majd fellépnek kiváló sportolók is. Nagyon érdekes az operát a sporttal összehozni, ez egy hangos látványolimpia lesz – mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, és Lakatos Márk, stylist.

„A sportokhoz és a művészetekhez nagyon szorosan kapcsolódnak az artisták, tudni kell balettozni, de tudni kell versenysportolni is, ezért egy komoly meglepetéssel készülünk erre a rendezvényre” – mondta Rippel Ferenc az esemény sajtótájékoztatóján.

Részletes program

2013. szeptember 21-én a francia Arnaud Bernard rendezésében mutatják be Verdi egyetlen vígoperáját, a Falstaffot, amelynek nyilvános főpróbáját a Mindenki Operája sorozatban szeptember 19-én tartják.

A Falstaff 2004. óta nem volt repertoáron, színrevitele Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulójának megünnepléséhez is méltó keretet ad.

A premier napi eseménysorozat 16.00 órakor kezdődik Menotti: A telefon című operájának élő előadásával. A kétszereplős opera színpada a Hajós utcai szfinx szobor mögötti terület lesz. A harminc perces mini előadást követően 16.30 órától  már kisfilmeket vetítenek a Falstaff szabadtéri közvetítésére érkezőknek az Operaház főbejárata előtti nagyszínpadon, amely előtt immár hagyományosnak mondhatóan – a lezárt Andrássy úton – ismét egy kétezer fős nézőteret alakítanak ki.

„Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének kiteljesítése, és ezzel annak megkoronázása gyanánt komponálta. A Falstaff  rendkívüli mesterségbeli tudással megalkotott, filozofikus vígopera, amely feltárja előttünk derűs melankóliáját és az időskor bölcsességét” – mondta Arnaud Bernard, aki a mű rendezője, egyben díszlet- és jelmeztervezője is.

A címszerepet Kiril Manolov, bolgár bariton alakítja, akinek karrierje az utóbbi esztendőkben egyre inkább kiteljesedik, Európa legjelentősebb operaszínpadain lép fel.

Mrs. Quickly szerepében Budai Lívia, akinek tehetsége előtt nemzetközi pályája során nemcsak Európa, hanem a New York-i Metropolitan elkényeztetett operarajongó közönsége is fejet hajt, s ahol Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként debütált.

A darabot az Operaház új megbízott főzeneigazgatója Halász Péter dirigálja, aki kiemelte: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén. A mester egy halhatatlan remekművel és egy nagy, szeretetteljes, életigenlő mosollyal ajándékozott meg bennünket” – hangsúlyozta a megbízott főzeneigazgató.

GIUSEPPE VERDI: FALSTAFF
Bemutató a Magyar Állami Operaházban
2013. szeptember 21.

Rendező: Arnaud Bernard
Díszlettervező: Arnaud Bernard
Jelmeztervező: Arnaud Bernard, Závodszky Dalma
Karmester Halász Péter, főzeneigazgató

falstaff

Sir John Falstaff: Kiril Manolov
Ford: Alik Abdukayumov
Fenton: Balczó Péter
dr. Cajus: Megyesi Zoltán
Pistola: Gábor Géza
Bardolfo: Horváth István
Mrs. Alice Ford: Fodor Beatrix
Nannetta: Baráth Emőke
Mrs. Quickly: Budai Lívia
Mrs. Meg Page: Gál Erika

Írta és szerkesztette: Sári Edina

Keletkezése:

Verdi közel 80 esztendős volt, amikor utolsó színpadi művét, Falstaff című vígoperáját komponálta. A maestro sok évi szünet után vette ismét kezébe a tollat azzal az elhatározással, hogy ezúttal csupán a maga örömére, szórakozására dolgozik. A vígopera gondolata majdnem fél évszázadon át foglalkoztatta a zeneszerzőt, elsősorban Rossini egyik kijelentése miatt, melyben Verdit képtelennek találta vígopera komponálására. A bemutatón a Falstaff nagy sikert aratott.

A Falstaff Giuseppe Verdi vígoperája három felvonásban, hat képben. Szövegkönyvét Arrigo Boito írta Shakespeare A windsori víg nők és IV. Henrik című színműveinek alapján. Ősbemutatójára a milánói La Scala operaházban került sor 1893. február 9-én. A magyar operaház 1927. május 12-én mutatta be először.

A történet:

Sir John Falstaff két gazdag polgárasszonynak, Alice Fordnak és Meg Page-nek udvarol egyazon időben. Mindkettőnek ugyanazt a szerelmeslevelet küldi el, reménykedve, hogy erszényét majd feltöltheti pénzükkel. Szolgáit már hosszú ideje nem fizette. Doktor Cajus megvádolja a szolgákat, hogy meglopták őt, válaszként Falstaff kidobja. De amikor a két szolga, Bardolfo és Pistola nem vállalják, hogy kézbesítik a szerelmesleveleket, Falstaff dühösen elkergeti őket és a leveleket az apródjára bízza. Alice és Meg megkapták és meg is mutatták egymásnak a leveleket. Mrs. Quicklyvel közösen tervet szőnek, hogy az arcátlan lovagot megleckéztessék. Közben a féltékeny Ford is tudomást szerez a levelekről és elhatározza, hogy álnéven felkeresi Falstaffot és kipuhatolja az igazságot. Ezzel szemben Alice-nak az a terve, hogy légyottra hívja Falstaffot és alaposan megszégyeníti.

A szolgák visszatérnek Falstaffhoz. Megérkezik Mrs. Quickly is és átadja Alice Ford meghívását. A lovag boldog. Megérkezik Fontana álnéven Ford is, aki megkéri, hogy hódítsa meg számára Alice-t. Falstaff eldicsekedik, hogy még aznap várja őt Alice, amin a féltékeny Ford feldühödik. Mrs. Quicly bejelenti Falstaff érkezését. Alice jól mulat a lovag udvarlásán, de váratlanul hazaérkezik Ford. Falstaffot gyorsan a ruháskosárba rejti. Ford és emberei átkutatják a házat, de csak Annuskát találják Fenton karjaiban. Mivel Ford a lányát Doktor Cajushoz akarta feleségül adni, kidobja Fentont a házból. Miközben ismét Falstaff keresésére indul az asszonyok a ruháskosarat, benne a lovaggal a Temzébe dobják.

A szerencsétlen kimenetelű szerelmi kaland után Falstaff a polgári világot kicsinyességgel és tisztességtelenséggel vádolja. Megérkezik Mrs. Quickly egy újabb üzenettel Alice-tól, aki a parkban várja majd a tölgyfánál. Ford és barátai kihallgatják a beszélgetést és elhatározzák, hogy példásan megbüntetik a lovagot. Ford odaígéri Cajusnak a lányát, Alice viszont támogatja Annuska és Fenton szerelmét. Falstaff szerzetesként megy el a találkozóra.

Pontosan éjfélkor Falstaff a találkozó helyszínére érkezik. Az asszonyok Fentont barátcsuhába öltöztetik, hogy Ford és Cajus tervét keresztülhúzzák. Falstaff és Alice találkozóját Meg szakítja félbe, aki óvja őket a közeledő szellemseregtől. A szellemek és boszorkányok példásan megbüntetik Falstaffot. Doktor Cajus elé egy hamis menyasszonyt hoznak. Annuska a barátcsuhás Fentonnal jelenik meg, aki Ford Cajusnak hisz és áldását adja a házasságukra. Amikor kiderül a turpisság, a becsapott Doktor Cajus és Ford felháborodik. Csak Falstaff vág jó képet a dologhoz, annál is inkább, mert hivatalos az esküvőre. Falstaff végszavával A földön minden móka és játék a játék minden résztvevője egyetért.