A megújuló Pesti Magyar Színház – 2013/2014-es évadnyitó Őze Áronnal és csapatával

„Azt hiszed, hogy átlátszó. Belelátsz, és akkor meglátod – a láthatatlan látható.
Ez egy kilátó, a falak felett átlátó, az átlátszót is meglátó.
Előttünk, hogy láttassunk, hogy amit szeretnél, kilátóról láthasd, átláthass és beleláthass, legyen az is átlátszó – ahol a láthatatlan láthatóvá válik.”

Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója

Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója

A leánykori nevén Magyar Színházat 1897-ben épí­tették Láng Adolf épí­tész tervei szerint, majd 1966-tól a nemzet színházaként prosperált az épület, amelynek – jelenlegi nevén ismét (Pesti) Magyar Színház – 2013/2014-es évadnyitó sajtótájékoztatója után azt gondolom, Őze Áron direktornak ez az első olyan évadja 2010 óta, amelyben nyugodtan tudja álomra hajtani a fejét.

Teheti ezt egyrészt azért, mert egy tavaly beadott európai uniós pályázat kétségtelenül pozitív elbírálására várnak, amelynek ötszáz millió forintjával a Hevesi Sándor téri épület teljes energetikai bázisát átalakíthatnák, korszerűsíthetnék. Most ugyanis annyira gazdaságtalan a rendszer, hogyha valaki megnyit egy meleg vizes csapot, akkor a kazán teljesen felfűti a vízcsöveket az egyperces kézmosásra, tehát szó szerint megérett az idő az átalakításra.

Másrészt a nyomasztó adósság már majdnem hogy egy rossz álom csupán, hiszen az eredetihez, átvetthez képest töredék tartozás terheli csak a színház költségvetési szaldóját, mint azt a MÁK főfelügyelőjétől, Marczis Bélánétól megtudtuk. A tartozás százharminc millió forint volt, amelyet sikerült a kritikus szint alá csökkenteni, ez ma húszmillió forint, amely azonban vitatott követelés.

Hátravannak még a munkaügyi perek, amelyek a színház kényszerű karcsúsításából erednek, de még, ha az összes folyamatban lévő munkajogi pert elveszítik, akkor sem omlik össze a teátrum költségvetése – hangsúlyozta a direktor.

Sok fájdalmas búcsún és döntésen vannak túl, de most már bizakodva tekintenek a jövőbe, és megújult energiával, ezen kívül sok hozzájuk csatlakozott, remek művésszel vágnak neki az új évadnak. Soraikban üdvözölhetik a társulathoz szerződött Szalay Krisztina, Lovas Rozi és Takács Géza színművészeket, Perczel Enikő dramaturgot, Szemenyei János zenei vezetőt, Gálos Orsolya sajtóreferenst, valamint Márton Gábor és Kámán Orsolya, a színházpedagógiai program vezetőit.

Kicsit megpihenhet Őze azért is, mert főrendezőként csatlakozott a színházhoz Göttinger Pál is, aki már számos színházban (Bárka, Kaposvári Csiky Gergely) bizonyította tehetségét, és amely kitűnik a Magyar Színház általa összeállított 2013/14-es repertoárjából is.

Első bemutatójuk szeptember 21-én a Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye nyomán Forgách András által írott Holdvilág és utasa című műve, amelyet Harsányi Sulyom László rendezésében mutatnak be. Az előadás kuriozitása, hogy azt a nagyszínpadon, a leeresztett vasfüggöny mögötti térben láthatja a közönség. Az ifjúságnak szóló előadás főszereplője a társulat új tagja, a kaposvári színháztól érkezett Takács Géza. (A sajtó képviselői belenézhettek a próbába, a galériában látható fotók azon készültek.)

ejszakai-nyomozas-detektivjatek-holdfenyben-magyar-mezogazdasagi-muzeum-vajdahunyadvar-foto-toth-viktoria

Október 31-én tartják Terje Nordby Jégszirom című drámájának bemutatóját – Balsai Móni, Gémes Antos és Gula Péter szereplésével – a stúdiószínpadon.

November 9-én lesz Böszörményi Géza Almaszósz című darabjának premierje a nagyszínpadon. A gyerekeknek szóló mesejáték az Alma Együttes zenéjével, Horváth Patrícia rendezésében kerül színpadra.

December 21-én tűzik műsorra Tasnádi István Kleist elbeszélése nyomán született, Közellenség című művét Vidovszky György rendezésében – a Nemzeti Színházhoz szerződő – Horváth Lajos Ottó főszereplésével a nagyszínpadon. A darab megtekintését 14 éves kortól ajánlja a színház!

December 22-én mutatják be Federico García Lorca Vérnász című művét Horgas Ádám rendezésében és koreográfiájával, és az Oláh Ibolyával közösen készített zenével és szereplésével mutatják be a stúdiószínpadon. A mozgásszínházi elemekkel is átszőtt előadás megtekintését 16 éves kortól ajánlja a színház!

2014. február 1-jén lesz a premierje Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című művének, amelyet Laboda Kornél átiratában mutatnak be Bereczki Csilla rendezésében, Cserna Antal főszereplésével a stúdiószínpadon.

2014. március 14-én Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiáját tűzi műsorra a színház, Horváth Illés és Lovas Rozi főszereplésével, Nagy Péter rendezésében a stúdiószínpadon.

2014. áprilisában a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen mutatják be Jon Foss Tél című művét Bérczes László rendezésében, Mészáros Sára és Őze Áron főszereplésével a stúdiószínpadon.

2014. április 26-án viszik színre a Stephen Sondheim Into The Woods munkacímmel említett mesemusicaljét Harangi Mária rendezésében a nagyszínpadon. A mesemusicalt 12 éves kortól ajánlja a színház.

2014. május 17-én Vonalhúzás címmel Göttinger Pál rendezésében tűzik műsorra a pályaválasztásról szóló darabot, amelyet középiskolásoknak, illetve pályaválasztás előtt állóknak ajánlanak.

A jelenleg futó darabok továbbra is műsoron maradnak.

A színházpedagógia programot a színház mottójára – „ahol a láthatatlan láthatóvá válik” – építették KiBelátó program elnevezéssel. Az előadásokhoz kapcsolódva feldolgozó foglalkozásokat, valamint a színházi műfajba beavató programokat szerveznek.

A társulattól Horváth Lajos Ottó, Pál András, Kubik Anna és Györgyi Anna távozott.

Az Agárdy-emléklánc idei díjazottja Tóth Sándor színművész, akinek a díjat Rácz Boriska, Agárdy Gábor színművész özvegye adta át.

Búcsúzásként Őze Áron igazgató elmondta, hogy a Magyar Színház részt vesz a 2013. szeptember 21-én zajló Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, amelynek keretében színházbejárásra várják az érdeklődőket.

Szeptember 22-én a Magyar Színház megjelenik az Évadnyitó Színházi Korzón, ahol a színpadon a színház Harmadik figyelmeztetés nevű zenekara is fellép, ezen kívül a standjukon kedvezménnyel vásárolhatók jegyek és válthatók bérletek az évadra.

2013. október 13-án „Fut a színház” a 28. Spar Bp. Nemzetközi Maratonon, amelyen a színházak négyfős váltócsapatai a jótékonysági nevezési díjjal a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjének rendbetételét támogatják. A Magyar Színház színeiben ebben az évben is Benkő Nóra, Soltész Bözse, Szatmári Attila és Tóth Sándor indul.

Sári Edina