A Csík Zenekar és Kemény Judit-kiállítás a Római Magyar Akadémián

A Kossuth-díjas Csík Zenekar koncertjével és Kemény Judit képzőművész életmű-kiállításával nyílik az akadémiai évad csütörtökön a Római Magyar Akadémián.

Mindkét eseményt a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében rendezik meg. A Csík Zenekar a magyar népzene hiteles tolmácsolója immár 25 éve működődik Magyarországon és külföldön. A héttagú együttes muzsikájában megtartja a népzene autentikus értékeit, egyúttal felhasználja a mai változó világot mozgató pop és rockzene sok embert megérintő, sodró erejét. A koncertet a magyar Külügyminisztérium finanszírozza.

Az akadémián ugyancsak csütörtökön Manifesti per la libertá/Kiálltványok a szabadságról címmel mutatják be Kemény Judit (1918-2009) képzőművész életművéből álló válogatást, együttműködésben az olasz kortárs és modern művészetek nemzeti galériájával (Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea).

Bretus Imre, a tárlat kurátora elmondta az MTI-nek, hogy Kemény Judit teljes életművéből, a 30-as évektől haláláig, mutatnak be mintegy 100 alkotást, rajzokat, festményeket, szobrokat.

A 250 oldalas életműkatalógust korábban látta az olasz nemzeti galéria igazgatója és kiválasztott három olyan olasz művészt, akiknek absztrakt szobrai hasonlítanak Kemény Judit munkáira és ezekkel kiegészítik a kiállítást – jegyezte meg a kurátor.

Kemény Judit absztrakt, konstruktivista művész volt, Pátzay Pál szobrászművész volt a mestere. Az 1945-ben alakult Európai Iskola köréhez tartozott, barátsága akkor alakult ki Martyn Ferenc pécsi grafikusművésszel. 1948 után, amikor az Európai Iskola is megszűnt, a művész az elhallgattatott alkotók közé került. Első alkalommal 1966-ban mutatkozhatott be, első retrospektiv kiállítása pedig 66 éves korában, 1984-ben volt.

A római kiállítást konferenciával egészítik ki, ezen az 1948 utáni magyar társadalmi és művészeti folyamatokat fogják elemezni.

A Kemény-kiállítás november 13-ig tart nyitva a római akadémián.

Forrás: MTI