Antré Fesztivál a tehetségek felkutatására

Első alkalommal rendezik meg szeptember 19. és 22. között az Antré Fesztivált, amelynek célja új tehetségek felkutatása.

Mintegy kétszázan mutatkoznak be az Antré 1.0 keretében a közönség és a zsűri előtt. Az egyes produkciókat 60-70 fős szakmai zsűri értékeli – mondta el Lőrinczy György ügyvezető, a Hátsó Kapu elnevezésű Dohány utcai kulturális helyszínt üzemeltető Városi Színház Nonprofit Kft. hétfői sajtótájékoztatóján. Minden produkciót három zsűritag tekint meg és pontoz az ötletességet és kivitelezést, az előadásmódot és a közönséggel való kapcsolattartást figyelembe véve.

A produkciók széles skálán mozognak: tűz performance, színház, kortárs tánc, flamenco, hastánc, világzene, megzenésített vers, orientális tánc, népzene, performance, irodalmi est, komolyzene – minden, ami színpadon, klubban előadható a zsűri elé kerül.

Legtöbb a könnyűzenei előadó, de akad olyan fellépő, aki saját műfajában már bizonyított, most azonban új alkotótársakkal jelentkezik, mint Jordán Adél és Tasnádi Bence, a Katona József Színház színművészei, akik most egy zenekari formációval mutatkoznak be – emelte ki az ügyvezető.

A Városi Színház Nonprofit Kft. által életre hívott fesztivál helyszínei a cég által működtetett saját kulturális terek – a Rózsavölgyi Szalon és a Hátsó Kapu -, illetve az ezek vonzáskörzetébe tartozó, a fiatalok által kedvelt, úgynevezett vigalmi negyed romkocsmái és szórakozóhelyei (Pepita Ofélia Bár, Kisüzem, MüSzi, Téli Kertem, Gödör Klub, Mika Tivadar Mulató, Kazimir) lesznek. Vannak olyan produkciók, amelyek a szórakozóhelyekre nem férnek be, ezeket a Színház- és Filmművészeti Egyetemen láthatja a közönség.

Lényeges szempont egy produkció megítélésében, hogy arról mit gondolnak maguk a nézők: kik azok, akiket leginkább szívükbe zárnak és megkedvelnek. Ezért szavazási lehetőséget biztosít a fesztivál a nagyközönség számára is. A voksolásra valamennyi helyszínen lehetőség van a port.hu által kihelyezett online terminálok segítségével. A közönség és a zsűri által díjazott előadók és társulatok szerződéseket és az ország kulturális eseményein való fellépési lehetőségeket kapnak.

A mintegy 15 millió forintos projekt részint önerőből, részint az NKA-tól nyert pályázati pénzből valósul meg. A fellépőknek nem kell fizetniük a helyszínért és a szükséges technikát is térítésmentesen kapják – hangsúlyozta Lőrinczy György.

Forrás: MTI