Nincs tovább: szeptember 30-án bezár a Vidám Park

Szeptember 30-án végleg bezárja kapuit a budapesti Vidám Park, addig azonban zavartalan nyitva tartással és szombatonként éjszakai programokkal várja a látogatókat az intézmény.

A budapesti Vidám Park közelgő bezárását hirdeti egy rikkancs a Deák téren 2013. szeptember 5-én. A parkot szeptember 30-án zárják be. MTI Fotó: Sóki Tamás

A budapesti Vidám Park közelgő bezárását hirdeti egy rikkancs a Deák téren 2013. szeptember 5-én. A parkot szeptember 30-án zárják be. MTI Fotó: Sóki Tamás

„Továbbmenet nincs!” – hirdették a 175 éves Vidám Park bezárását a főváros számos pontján – köztük a Deák Ferenc téren – csütörtökön modern „rikkancsok” és „bértolongók” a park egyik legrégebbi játéka, a Kanyargó tábláján szereplő feliratot skandálva.

Az intézmény a hónap végéig változatlan nyitva tartással és éjszakai programokkal üzemel, valamint a körhinta csarnokában a park múltját, érdekes történeteit és kulisszatitkait bemutató kiállítást is meg lehet tekinteni. A tárlaton bemutatják egyebek mellett, hogyan épült fel Európa leghosszabb favázas hullámvasútja, milyen játékok szórakoztatták a közönséget csaknem kétszáz évvel ezelőtt, valamint számos legenda és történet is megelevenedik a látogatók előtt. A kiállításon a Vidám Park történetéről szóló, képes emlékkönyv is megvásárolható lesz.

Árendás Éva, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta: még nem zárult le a park játékainak értékesítésére kiírt pályázat, így nem lehet tudni, hogy azoknak mi lesz a sorsuk. Kiemelte azonban, hogy a főváros „egy csomagban” szeretné értékesíteni a játékokat oly módon, hogy a „vidámparki potenciál” esetleg a főváros más pontjára kerülhessen át.

Egyedül a műemléki védettség alá tartozó játékok maradnak eredeti helyükön: az Europa Nostra díjas lovas körhinta, a Dragon Ervin által tervezett és 1922 óta működő hullámvasút, a barlangvasút, valamint a szintén védettséget élvező céllövölde hátsó falrésze és a dodzsem tetőszerkezete is. A szóvivő elmondta: arról, hogy a helyszínen maradó játékok továbbra is üzemelni fognak-e vagy csak kiállítási tárgyként lehet majd őket megtekinteni, a Budapesti Vidámparknak nem áll módjában információt közölni. A műemlék játékok jövőbeni üzemeltetésének részleteiről a Fővárosi Állat- és Növénykert tud részletes tájékoztatást adni. Az átadás-átvételről az egyeztetés a Fővárosi Állat- és Növénykerttel folyamatos.

A park bezárásáról tavaly novemberben döntött a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: a Vidám Park látogatottsága az utóbbi 20 évben rohamosan csökkent, 2007 óta szinte megfeleződött az érdeklődők száma. A városvezető korábbi szavai szerint a Vidám Park 2010-ben „konkrétan csődben volt”, míg a Fővárosi Állat- és Növénykert olyan értékes és patinás intézmény, amelyet fejleszteni kell.

Forrás: MTI