Hatalom és család – Beszélgetések a hatalomról

Hatalom és család
Beszélgetések a hatalomról
beszélgetés
Időpont: 2013. szeptember 7., 10.30 óra
Helyszín: Goethe-Institut, 1092 Budapest, Ráday u. 58.

A Goethe Intézet és a Francia Kulturális Intézet együttműködése „Beszélgetések a hatalomról“ c. sorozatunk újabb állomásával folytatódik. Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője, Somlai Péter szociológussal és francia kollégájával, Jean-Louis Fabianival a család és a hatalom kapcsolatáról beszélget. Moderátor: Takács Judit.

A német evangélikus egyház elvi állásfoglalásban szólít fel a család minden formájának elismerésére, és felelősségközösségként definiálja a családot – a fogalom ilyetén kibővítésével nem mindenki ért egyet. Szeptember 7-én, szombaton a „család és hatalom” témakör ilyen és hasonló aspektusai fognak szóba kerülni.

Október 29-én a „hatalom és tudomány“ témájával folytatódik a sorozat.

A beszélgetés résztvevői:
Dr. Insa Schöningh (1957) német szociológus részt vett a német evangélikus egyház családról megfogalmazott állásfoglalás kidolgozásában. A nemrég megjelent és nagy visszhangot kiváltott tanulmány felelősségközösségként definiálja a családot, s arra szólít fel, hogy annak valamennyi formáját elismerjük.

Somlai Péter (1941) professor emeritus az ELTE Társadalomtudományi Karán. Társadalomelmélettel és családszociológiával foglalkozik. „Család 2.0” című könyve 2013-ban jelent meg a Napvilág Kiadó gondozásában.

Jean-Louis Fabiani (1951) a Közép-európai Egyetem szociológia és szociális antropológia professzora és az EHESS Paris tanulmányi igazgatója. A párizsi Ecole normale supérieure-ben és a Sorbonne-on tanult. Kilenc személyes hangvételű könyv szerzője. Legutóbbi könyve A „Milyen a francia filozófia? A társadalmi élet koncepciói” 2010-ben került kiadásra.

Forrás: Goethe Intézet