Fischer Ádám nagy sikere Kismartonban a Haydn-napok nyitókoncertjén

Hatalmas lelkesedéssel fogadták a Haydn-muzsika rajongói csütörtök este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertjét, Fischer Ádám vezényletével, amely megnyitotta az idén különlegesen hosszú, szeptember 22-én záruló 25. kismartoni Haydn-napokat az Esterházy-kastélyban.

A nyitó estet a Christian Gmasz tudósító „fulmináns felütésnek” nevezi, amelyet a közönség hatalmas lelkesedéssel fogadott – írja. Idén Fischer Ádám ötlete alapján a 25., ünnepi szezonban Haydn alkotásai mellé, a Meisterschüler, a mesteri tanítvány: Beethoven kompozíciói kerültek. Az első hangversenyen Beethoven I., illetve IV. szimfóniáját Haydn 103., Üstdobpergés alcímű szimfóniája követte.

A karmester és az együttes között tökéletesen működött a „zenei kémia”, Fischer Ádám temperamentumosan, a lírai részekben finoman irányította zenekarát Beethoven I. szimfóniájánál, amelyet szinte pisszenés nélkül hallgatott a közönség, az első sorban Heinz Fischer szövetségi elnökkel, aki csatlakozott az utolsó hangok után kitörő bravózáshoz.

Könnyedén kapcsolt át Haydn művéhez a karmester – írta a tudósító -, az est vastapssal zárult.

A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégek is fellépnek, például Sol Gabetta csellista, a londoni St. Martin in the Fields kamarazenekar, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. A világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel. A szeptember 22-i záró hangversenyen a neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

A fesztivál kezdete előtt Fischer Ádám elmondta az MTI-nek: „már korábban is szerettük volna ez a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon 15 évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg. 10 éve pedig mindig hozzáteszünk egy pluszt, hogy bemutassuk, akiket játszunk, vagy elődei vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd’ három évtizedet töltött zeneszerzőnek.”

Ezen a fesztiválon Fischer Ádám vezényeltével hat koncerten a zenekar mind a kilenc Beethoven-szimfóniát előadja, melléjük hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester attól függően, hogy milyen hosszúságú a Beethoven-mű. Jövőre Mozart-műveket szeretne Fischer Ádám Haydn művei mellett játszani.

A tartományi galériában Haydn, kérem! címmel kortárs képzőművészeti kiállítás látható. Az évforduló alkalmából a fesztivál intendánsa, Walter Reicher Burgenland tartomány Parancsnoki Keresztjét vette át Heinz Fischertől.

Forrás: MTI