VIRTUS újra a Trafóban, az első magyar tánc-cirkuszi produkció!

Duda Éva Társulat – Tűzmadarak – Szirtes Edina Mókus – Kunert Péter
VIRTUS
tánc-cirkusz

Időpont: 2013. szeptember 12-13. 20:00
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Virtus az első olyan magyar produkció, amely a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született, lendületes zenével, a színházi tér számos síkját kihasználva, sajátosan magyar ízzel.

Duda Éva Társulat: Virtus - Fotó: Dömölky Dániel

Duda Éva Társulat: Virtus – Fotó: Dömölky Dániel

A táncos csapat ismeretlen területre merészkedik, új kifejezési módok elsajátításával többek közt a levegőben mozgás lehetőségeit keresik a szereplők virtuóz magasságokban. A tér különböző szintjeinek bejátszásában a Tűzmadarak zsonglőrcsapat két kulcsfigurája, Zoletnik Zsófia és Mező András is új minőségben van jelen táncosként, artistaként is. Sajátos zenei összefonódás Szirtes Edina Mókus és Kunert Péter közös munkája is, melynek eredményeként élőben találkozik a magyar és balkáni népzene a radikálisabb elektronikus zenei motívumokkal. Az alkotó-előadók humorral ábrázolják a sajátosan magyar élethelyzeteket és az emberi kapcsolatokban rejlő feszültségeket.

Igazi kelet-európai virtus, fellengzős érzelem, hősködő ritmus, bánatos kesergés, két pártra szakadás és dicső cirkusz.

légies, temperamentum, látvány

Videó

„Nem csoda tehát, hogy a Duda Éva Társulat legújabb előadása, mely nem másra, mint a magasság okkupációjára vállalkozik, olyan üde, könnyed és önfeledt: megzabolázta, megszelídítette, sőt, saját képére formálta a rettegett természeti törvényszerűséget, a gravitációt. Mint a kötelet vagy szalagot, maga alá gyűrte a veszélyt, sőt, nevet is adott neki: Virtus.” Komjáthy Zsuzsanna, Tánckritika.hu

A négy alkotó:
Duda Éva Társulat
A 2009 / 2010-es színházi évad során formálódott önálló együttessé a koreográfus kezdeményezésére. Az alkotó 2009 őszén bemutatott, Lábán Rudolf díjas Lunatika című előadását követően hívta életre önálló formációját. A társulat magját neves táncművészek és ifjú tehetségek alkotják, az alkotóközösségben pályájuk elején járó fiatal, dinamikus és sokrétű előadók, valamint komoly szakmai múlttal rendelkező, ismert, tapasztalt művészek dolgoznak együtt és hatnak egymásra. A társulatot éppen a tagok sokrétű tapasztalatának köszönhetően energikus, szuggesztív előadói jelenlét, magas szintű technikai tudás és nyitottság jellemzi.

Tűzmadarak
Zoletnik Zsófia és Mező András  több mint 12 éve foglalkoznak előadóművészettel, jártasak a hagyományos dobálós zsonglőrködés, a forgatós zsonglőrtechnikák, a tárgymanipuláció terén, foglalkoznak talaj és partnerakrobatikával és a levegőakrobatika terén is vannak tapasztalataik.
A méltán híres Tűzmadarak zsonglőrcsapat alappillérei és az underground cirkusz világába néhány éve berobbant Freak Fusion Cabaret ötletgazdái és mozgatórugói is egyben. A kortárs cirkusz egyedülálló és szinte egyetlen hazai képviselői.

Duda Éva Társulat: Virtus - Fotó: Dömölky Dániel

Duda Éva Társulat: Virtus – Fotó: Dömölky Dániel

Szirtes Edina Mókus
„Az elmúlt évek egyik legsokoldalúbb énekes-muzsikusa, vagy bátran mondhatjuk, hogy művésze Szirtes Edina Mókus…”

Rácz Mihály, Lángoló Gitárok
Énekes, hegedűművész, az egyik legsokoldalúbb művésze a hazai világzenei életnek. Gyermekkora óta tanul zenélni, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán diplomázott és 2006-ban alapította meg Fabula Rasa nevű zenekarát, melyre az eklektikus zenei világ, a folklór ritmikái és témái jellemzőek, és akikkel 2010-ben Fonogram díjat kapott. 2012-ben elnyerte az Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díját, melyet először ítéltek meg nőnek.  6 albuma jelent meg önállóan vagy zenekarával közösen, de több mint 40 lemezen közreműködött előadóként vagy zeneszerzőként.

Kunert Péter
Autodidakta zeneszerző, elektronikus zenei producer, basszusgitáros, gitáros. Színházi pályája 1995-ben kezdődött a Bodó Viktor által alapított Ad Hoc Társulatban, első filmzenéit a Krétakör produkcióihoz írta. Mintegy 50 táncelőadás, színdarab, rádiójáték, dokumentumfilm és játékfilm zenéje köthető a nevéhez. Underground triphop formációja, a Sadant 2008 és 2012 között a jelentősebb budapesti klubok és fesztiválok mellett a szerbiai Exit Fesztiválon is fellépett. Társproducerként és hangszeres zenészként 2008 óta dolgozik együtt Akkezdet Phiaival, 2012 óta az Elefánt zenekar tagja, rendszeres fellépő Slam Poetry esteken. 2003 óta Duda Éva koreográfus állandó alkotótársa, több mint 10 előadást jegyeznek közösen.

Duda Éva Társulat: Virtus - Fotó: Dömölky Dániel

Duda Éva Társulat: Virtus – Fotó: Dömölky Dániel

Előadók: Egyed Beáta, Jenna Jalonen, Simkó Beatrix, Bora Gábor, Grecsó Zoltán, Feicht Zoltán, Újvári Milán, Kecskés Ábrahám
Cirkuszművészek: Zoletnik Zsófia, Mező András (Tűzmadarak)
Tér, díszlet, látvány: Duda Éva
Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus, Kunert Péter
Zenei előadók: Szirtes Edina Mókus, Cserta Balázs, Földes Gábor, Kovács Ferenc Öcsi
Fénytervező: Payer Ferenc
Koreográfus asszisztens: Csák Beatrix
Cirkuszi trénerek: Linda Sander, Kiss Gergely, Kovács Tamás, Kecskés György, André Rolland
Cirkusztechnikai szakértő és kivitelező: Vladár Tamás
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Koreográfus-rendező: Duda Éva

Külön köszönet: Makovínyi Tibor, Kicska Miklós

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, FÜGE, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Táncélet.hu, Műhely Alapítvány, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Millenáris

Fotó: Dömölky Dániel
www.evaduda.net

Forrás: Duda Éva Társulat