Újra megjelenik Eric Clapton Unplugged című legendás lemeze

Több mint két évtizeddel eredeti megjelenése után októberben újra kiadják Eric Clapton Unplugged című legendás albumát. Az összesen hat Grammy-díjjal jutalmazott lemez bővített és újramaszterelt változatára eddig kiadatlan dalok és próbafelvételek is kerülnek.

A dupla CD/DVD formátumban megjelenő anyag október 14-től kapható Magyarországon – tájékoztatta a a Magneoton/Warner kiadó csütörtökön az MTI-t.

A közlemény felidézte, hogy Eric Clapton már világszerte ismert és elismert előadóművész, gitáros volt, amikor 1992 januárjában lecserélte legendás Stratocasterét egy akusztikus Martinra az Unplugged című anyaghoz. A koncertfelvételt, amely a Music Television (MTV) Unplugged (akusztikus) sorozatának része volt, az angliai Windsorban, a Bray Filmstúdióban rögzítették.

A brit gitáros egy héttagú kísérőzenekarral játszotta el saját dalainak, valamint világhírű blues-klasszikusok átdolgozott változatát. Az Unplugged-album hatalmas siker lett, 19 millió példányban kelt el világszerte, és Claptonnak hat Grammy-díjat hozott, ebből a Tears in Heaven című dal önmagában hármat. A zenész nem sokkal korábban, 1991-ben veszítette el 4,5 éves fiát, a dal az ő emlékére íródott.

A most megjelenő Unplugged: Expanded and Remastered című dupla CD-n az eredeti kiadványhoz képest hat eddig kiadatlan dal található, a DVD-n pedig a koncert felújított változata és egy mintegy egyórás felvétel a próbákról.

Az eredeti felvételen Clapton újraértelmezte néhány saját szerzeményét, köztük a Laylát és a Tears in Heavent, valamint olyan legendás blues-felvételeket, mint Bo Diddley Before You Accuse Me-je, Big Bill Broonzy Hey Hey-je, Leadbelly Albertája és Robert Johnson Malted Milkje. Az új kiadványon ezeken kívül megtalálható a Walkin’ Blues egy másik értelmezése, az eredeti Unplugged után hat évvel megjelent Circus és My Father’s Eyes korai verziói, valamint Big Maceo Merriweather Worried Life Blues című dalának átdolgozása.

A DVD-n az eredeti, 1992. augusztus 25-én az MTV-n leadott koncert feljavított változata mellett a próbafolyamatba is betekinthetnek a rajongók – ez az anyag eddig a nyilvánosság előtt sohasem jelent meg.

Eric Clapton a hatvanas évektől tartozik a világ legjobb gitárosai közé. Zenélt a Yardbirdsben, a John Mayall & the Bluesbreakersben, a Creamben, Blind Faith-ben, a Derek & the Dominosban, majd rendkívül sikeres szólólemezeket készített. Legutóbbi albuma, az Old Sock idén márciusban jelent meg.

Forrás: MTI