Dupla Solaris-koncert szombaton a Müpában

Dupla koncertet ad szombaton a Művészetek Palotájában (Müpa) a magyarországi progresszív rockzene egyik legfontosabb szereplője, a Solaris együttes. A 33 évvel ezelőtt alakult csapat hét év után lép ismét színpadra.

A tudományos-fantasztikus (sci-fi) irodalom által ihletett koncept albumairól és színvonalas instrumentális zenéjéről ismert Solaris a Müpa-koncerten az 1984-ben kiadott Marsbéli krónikák-lemezre épülő első időszakából fog játszani – tájékozatták a szervezők az MTI-t.

A Solaris 1980-ban alakult, az alapítók közül Erdész Róbert billentyűs és Kollár Attila fuvolás ma is a zenekar tagja. A csapat 1981-ben már Lengyelországban tett sikeres turnét, 1982-ben pedig teltházas koncerten játszott az egykori Budapest Sportcsarnokban. Még abban az évben három tag (Bogdán Csaba gitáros, Kisszabó Gábor basszusgitáros és Tereh István menedzser) kilépett és megalakította az Első Emeletet.

A zenekar nélkülük folytatta és 1984-ben megjelent az első stúdióalbum, a Marsbéli krónikák. Ez Magyarországon 40 ezer példányban fogyott, majd egy japán kiadó megvásárolta a jogokat és a lemezt világszerte terjesztette, amely így nemzetközileg is ismert és népszerű anyag lett.

A Solaris 1986-ban elbúcsúzott a közönségtől, a tagok a Napoleon Boulevard-ban zenéltek tovább, ám 1995-ben egy váratlan amerikai meghívásnak eleget téve a csapat a régi tagokkal Los Angelesben újra fellépett egy progresszív rockfesztiválon. A koncertről CD jelent meg, 1996-ban pedig Rio de Janeiróban játszott az együttes. Két évre rá elhunyt Cziglán István alapító gitáros, az 1999-ben kiadott Nostradamus – Próféciák könyve már nélküle készült.

A következő évek amerikai, mexikói fellépést hoztak, 2006-ban, húsz évvel hazai búcsújuk után ismét Magyarországon lépett fel a Solaris, a Művészetek Palotájában. Most szombaton ide tér vissza az együttes hét év szünet után. A koncerten a zenekarban Gömör László dobol, vendégként színpadra lép két egykori alapító tag, Seres Attila (basszusgitár) és Tóth Vilmos (dob) is.

A Solaris szombat délutáni koncertje 16 órakor kezdődik a Müpában, az esti 20 órakor.

Forrás: MTI