BFTZ-hangverseny Pinchas Steinberg vezényletével

Időpont: 2013. szeptember 16., 20.00

A Magyar Állami Operaház április 9-én jelentette be, hogy a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának – az Operaház együttesének új elnök-karnagya Pinchas Steinberg, aki 2014 februárjától tölti be tisztségét, és koncertek mellett operákat is dirigál a 2013/14-es évadtól.

A zenekar szeptember 16-án, a szezon nyitányaként a világhírű karmesterrel ad hangversenyt. Pinchas Steinberg vezényletével szintén Wagnerrel kezdik az évadot: a Rienzi-nyitány után Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraversenye (op. 58), majd Brahms: II. szimfóniája (op.73) csendül fel az Operaház nagytermében.

Zongorán közreműködik: Michael Roll

“Nem csak az ujjaiban, a szívében és a lelkében is benne van a zeneiség.” – mondta a neves kritikus Sir Neville Cardus Michael Roll csodálatos karrierje elején.

Az elmúlt néhány szezon során Michael Roll olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Dallasi Szimfonikus Zenekar, a BBC Filharmonikusok, a Gürzenich Orchestra Cologne és a Suisse Romande zenekar. Ezután Ausztráliában turnézott, és olyan remek fesztiválokon is részt vett, mint a KlavierFestival Ruhr vagy a bukaresti George Enescu Fesztivál. Európa számos pontján adott szólóestet és koncertet, többek között Berlinben, Münchenben, Hamburgban és Londonban. A Howard Shelley-vel és a Royal Filharmonikusokkal készített Beethoven- zongoraverseny felvétele pompás kritikákat kapott, és a Gramophone magazin szerkesztői ajánlásában is szerepelt.

Michael Roll Nagy-Britanniában született, bécsi zsidó szülők gyermekeként. Zongorázni Fanny Watermannál kezdett 6 évesen, és már fiatalkorában is gyakran mutatta be tudását. 10 évesen, első fellépésén, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral játszott.

Korán indult karrierje során a világ számos pontján fellépett, olyan karmesterekkel dolgozott, mint Boulez, Boult, Giulini, Haitink, Masur, Previn, Sawallisch, Sanderling, mostanában pedig Gergijev és Steinberg. Közreműködött többek közt a Londoni Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok, a Royal Filharmonikusok, a BBC Szimfonikus Zenekara, a lipcsei Gewandhaus zenekara és a Bostoni Szimfonikusok hangversenyein. Utóbbi zenekarral debütált Amerikában 1974-ben Sir Colin Davis vezényletével. Számos nemzetközi fesztivál, többek közt Bécs, Edinburgh, Hong Kong vendége volt, Aldeburgh színpadán Benjamin Brittennel játszott. Tizenhat alkalommal lépett fel a londoni Royal Albert Hall Promenade-koncertjein.

Budapesti fellépése után Londoni Filharmonikusokkal folytatja a munkát.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera