Aszfaltpilóták és szerelmes színészek a PLACCC Fesztiválon

Színház egy lakásban, életre kelt irodalom egy könyvtárban, tánc, vizuális művészet és várostervezés az utcán, közösségi alkotások és slam poetry – ezt kínálja a PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között Budapest belvárosában. A szokatlan produkcióiról ismert programsorozat legnagyobb része ezúttal is ingyenes lesz.

Asphalt Piloten: Tape Riot

Asphalt Piloten: Tape Riot

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között nyolcadik alkalommal jelentkezik, és egy csepeli kitérő után visszatér Budapest belvárosába. Az alkotók utcákat, tereket, tűzfalakat, hétköznapi helyszíneket vesznek birtokba. Munkáikat a környezet, a véletlenek, a közösség vagy akár egy-egy járókelő is formálja, ezért a produkciók minden alkalommal másképpen alakulnak.

A különleges lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján születik meg a One In One: Budapest című produkció. Egy holland-olasz szerelmespár, Malu Peeters és David Power hosszú távkapcsolat után egy hónapja költözött össze a magyar fővárosban. A videóművész és a színész arra vállalkozik, hogy a saját életük valós élményeit gyúrja össze egy előadásfolyammá, amit az albérletükben láthat a közönség. A fiatalok négy napra megnyitják az otthonukat, és megmutatják, hogyan szereztek munkát, barátokat, illetve miként befolyásolja az új helyzet és az ismeretlen környezet a szerelmüket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatóiból álló Dinamó Budapest interaktív színházi játékkal készül a fesztiválra. A Bábeli könyvtár című produkció során életre kel az irodalom. A résztvevők több olvasmányon keresztül vezető utat járnak be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz, a végső történet pedig a részletekből áll össze.

A svájci Asphalt Piloten nevű csoport munkájában a tánc, a zene, a street art és a videó találkozik. Az alkotók az utca forgatagából táplálkoznak, és improvizációikkal emelik ki az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét. A holland rendező, Lotte van den Berg a színházat ötvözi a közösségi várostervezéssel, amikor az utcán üldögélve arról faggatja a járókelőket, mit hiányolnak a városból. Az összegyűjtött válaszokból, személyes vallomásokból állítja össze projektjét. A magyar Randomroutines a PLACCC Fesztivál felkérésére vasrajzot készít egy belvárosi tűzfalra. A vizuális művészeti kollektíva feléleszti  és új kontextusba helyezi az 1960-70-es években népszerű, mára azonban feledésbe merült technikát.  Orosz Klára szobrászművész pedig izgalmas játékra hívja az érdeklődőket: 3D Pixel című projektjében több köbméternyi piros kockát borít ki Budapest különböző pontjain, és hogy mi épül azokból, az kizárólag a bekapcsolódó járókelőkön múlik.

A PLACCC közönsége megismerkedhet Városi Ferenccel is, aki ezer szállal kötődik a IX. kerülethez. Életét, mindennapjait Schermann Márta rendezőnő mutatja be egy több hónapos összművészeti és közösségi projekt segítségével. A Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben megvalósuló eseménysorozatból a Városi Ferenc választása című slampárbajt és a Városi Ferenc szerelme című, függőségről szóló dokumentarista előadást láthatja a közönség a PLACCC Fesztiválon.

A fesztivál előtti hétvégén, szeptember 20 -22. között a PLACCC visszakacsint Csepelre. Az érdeklődők elsőként próbálhatják ki a holland-magyar Space Társulat nagy sikerű, Volt egyszer egy Csepel Művek című produkciójának okostelefonos applikációját, valamint a belvárosi helyszínek előtt bekapcsolódhatnak Orosz Klára projektjébe.

A PLACCC Fesztivál programjainak legnagyobb része ezúttal is ingyenes. A One In One: Budapest és a Bábeli könyvtár című produkciókra szeptember 10-től lehet jegyet váltani a PLACCC Fesztivál honlapján, az InterTicket hálózatában, valamint elővételben a Trafó pénztárában. A Városi Ferenc sorozat előadásaira a Trafó árusítja a belépőket.

PLACCC Csepel Fesztivál.- 05.30-06.04.

Részletek:
www.placcc.hu
www.facebook.com/placccfesztival

Forrás: PR Garden