Sir Elton John kapta az első Brits Icon díjat

Sir Elton Johnnak ítélték oda elsőként a brit kultúrában „maradandót” alkotó művészek elismerésére alapított Brits Icon díjat: a kitüntetést egy hétfői gálakoncerten vette át a zenész, aki vakbélműtétje óta először lépett színpadra.

A popzene brit csillagának barátja, Rod Stewart adta át a díjat, aki „minden idők második legjobb rock énekesének” nevezte a zenészt. Sir Elton elmondta, rendkívül „hízelgőnek” találja a díjat, és szerzőtársának, Bernie Taupinnak ajánlotta, „aki nélkül nem lenne itt”.

A zenész számos slágerét előadta a londoni Palladiumban rendezett gálakoncerten, köztük a Your Song és a Tiny Dancer című számokat. A brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) hallgatói a zenész új, Diving Board című albumán szereplő Home Again című szerzemény erejéig csatlakoztak Eltonhoz a színpadon, míg Stewart a koncert utolsó számaként felcsendült, Sad Songs (Say So Much) című slágert énekelte el közösen barátjával.

A két és fél órás koncert közönségének soraiban ült mások mellett Liz Hurley és Gary Barlow, míg Bill Clinton, Ringo Starr és a tenisz legenda Billie Jean King videó üzenetben mondták el jókívánságaikat a kitüntetettnek. A 66 esztendős sztárt álló ovációval ünnepelte a közönség, mikor átvette az arany színben pompázó trófeát.

A zenész, aki több mint száz fellépést vállal évente, számos koncertjét volt kénytelen lemondania a nyár folyamán, miután vakbélgyulladás miatt megműtötték. Elton John eddig több mint 250 millió lemezt adott el világszerte, és a jövő hónapban piacra kerülő Diving Board lesz a 30. stúdióalbuma.

A Brits Icon díjat a brit zenei díjat (Brit Awards) is jegyző Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) hozta létre. A gálakoncert bevételeit a Brit Trust és a Text Santa elnevezésű jótékonysági kezdeményezések és a brit Királyi Zeneakadémia támogatására fordítják – adta hírül a BBC News.

Forrás: MTI