A tervezőgrafikai biennále válogatott munkái Budapesten

A XVIII. békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennále 300 munkájából válogatott 150 művet mutatnak be Budapesten, a Duna Palotában csütörtöktől.

A 150 mű között van plakát, tervezett könyv, lemezborító, kártya, naptár és bélyeg. A nyertes munkákat külön teremben láthatják az érdeklődők – mondta el az MTI-nek a biennále főszervezője, Molnár Kálmán Munkácsy-díjas grafikusművész. Hozzátette: a biennále figyelemre méltó alkotásai a környezetvédelmi, a színházi és a filmplakátok, valamint az arculatok rendkívül izgalmas megkomponálása.

A kiállítók nagy része fiatal alkotó. Az új generáció sikeresen szerepelt a biennálén és kapott díjakat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik díját például Nagy Áron, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója nyerte egymilliót meghaladó variációban generálható humoros portréiból készült munkájával, a másik díjat Gryllus Ábris, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója kapta diplomamunkájáért.

A biennáléknak otthont adó Békéscsaba önkormányzatának díját Láng Anna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója vehette át az összes Shakespeare drámához készített lírai hangulatú plakátsorozatáért.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik díját Felsmann Tamás Munkácsy-díjas grafikusművész bravúrosan finom vonalhálóval épített drámai hatású In memoriam Körössényi Tamás plakátsorozatáért, a másikat Felvidéki András Munkácsy-díjas grafikusművész nyerte 32 lapos, vidám hangulatú, egyéni illusztrációval megvalósított Rákóczi kártya című munkájával. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György életműdíját Sára Ernő grafikusművész kapta – sorolta Molnár Kálmán.

A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész rendezte. A biennáléhoz színes katalógus készült valamennyi résztvevő művész alkotásával. A kiadványt Rozmann Ágnes tervezte és Molnár Kálmán grafikusművész szerkesztette.

A biennále szervezésében részt vett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Tervezőgrafikai Szakosztálya és létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítást, amely szeptember 30-ig látható, Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, az MMA tagja nyitja meg.

Forrás: MTI