Hétszáz felvonuló a badacsonyi szüreten

Mintegy hétszáz résztvevővel zajlik majd az idei badacsonyi szüreti felvonulás. A Badacsonytomajtól Badacsonyig tartó látványos menetet a pénteken kezdődő háromnapos szüreti programsorozat fénypontjaként vasárnap rendezik meg.

A programok helyszíne Badacsony, a településközpont és a móló. A három nap alatt megemlékeznek a vidék neves borászairól, lesznek kulturális, gyermek- és szórakoztató rendezvények. A szüret ideje alatt a badacsonyi borvidék borászai kínálják boraikat: a Laposa, az Istvándy, a Borbély, a Csanádi, az Imre, a Léránt, a Málik-Szarka, a Sipos és a Szent György pincészet települ ki a szüreti mulatságba.

A programsorozat fő látványossága a vasárnapi szüreti felvonulás, amelyen a hagyományos ökrösfogat mellett ott lesznek az ország borrendjei, a környékbeli települések képviselői, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája, vállalkozó szellemű lakosai, néptáncegyüttesek, lovas fogatok, zászlóforgatók és római légiós hagyományőrzők. Összesen mintegy hétszáz szereplővel vonulnak Badacsonytomajtól Badacsonyig, mintegy három kilométert megtéve a 71-es főúton. Ez a szervezők szerint az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása.

Mint közleményükben felidézik, a szüreti mulatságok úgy alakultak ki, hogy a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha az egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő, szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás. A szedés befejezése után a szőlősgazdák megvendégelték a szüretelőket.

A badacsonyi fiatalság régtől fogva rendezett felvonulásos szüreti mulatságokat, amelyek csúcspontja a táncmulatság volt a szőlővel feldíszített pajtákban, vendéglőkben. A szüreti mulatság már a 18. században is kiemelt esemény volt, egy badacsonyi szüreten bontakozott ki Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelme is – fűzték hozzá a szervezők.

A pénteken kezdődő rendezvénysorozat részletes programja a www.badacsony.com weboldalon olvasható.

Forrás: MTI