A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai szeptemberben és október elején

Szeptember 3.: DDNP Klub
A Nílus völgyétől a Vörös-tengerig – Laczik Dénes előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

Szeptember 7.: Madárgyűrűzés a Földvári-tavon
A madárgyűrűzés elméletével és gyakorlatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Duna bal partján található természetvédelmi területen.
Helyszín, időpont: Dávod, Hiezl tanya, 7.30 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 3 óra; a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 7.: Csatatéri séták – Szigetvár
A túrasorozat a hadtörténelem nyomait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, történész kutató közreműködésével.
A program során Szigetvár 1566-os ostromát ismerhetik meg a résztvevők.
Helyszín, időpont: Szigetvár, vár bejárata, 10.00 óra. A program időtartama: 2-3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a várbelépő ára.

Szeptember 11.: Kis lepkeszakértő – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2013-ban vagy 2014-ben.
A szeptember 11-i program témája: A pillangók színes világa. Ismerkedés a csodálatos átalakulással.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.

Szeptember 14.: Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig – barangolás az abaligeti karszton
A túra résztvevői az abaligeti karsztfelszín változatos formáival – víznyelőkkel, dolinákkal, töbrökkel, patakokkal – ismerkedhetnek meg. A túra útvonala érinti a fokozottan védett Szuadó-völgyet is, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legszebb, legérdekesebb része. A kirándulást követően az érdeklődők az orfűi Malommúzeumot is megtekinthetik. Helyszín, időpont: Remete-rét, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 14.: Csatatéri séták – Nézetek és elméletek a mohácsi csata lefolyásával kapcsolatban
Előadás a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen és a sírkert bejárása Dr. Kulcsár Árpád történész vezetésével.
Helyszín, időpont: Mohácsi Történelmi Emlékhely, 10.00 óra. A program időtartama: 2 óra. A részvételi díj: a belépőjegy ára.

Szeptember 16.: Kis Természetbúvárok Szakköre
Az édesvizek: a patakok, a folyók és a folyamok lakói
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.

Szeptember 21.: Fedezd fel! – Egy kisváros természeti értékeinek nyomában – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A kellemes interaktív őszi séta alkalmával felfedezzük egy kisváros természeti értékeit, igyekszünk észrevenni a mindennapi csodákat.
Helyszín, időpont: Mohács, autóbusz pályaudvar, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 2-3 km, 2 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 21.: Bálványfagyűrűzés a Boros-Drávánál
Az ember, amióta lehetősége van földrészek között kalandozni, azóta hozza-viszi az ott található növény- és állatfajokat. Az új környezetbe került fajok egy része kikerült az ember ellenőrzése alól és természetes ellensége nem lévén rohamos terjeszkedésnek indult az őshonos fajok rovására. Egyik ilyen fajunk a keletről származó bálványfa. Ahol megtelepszik, onnan igen nehéz kiirtani, hiszen gyökérről nagyon jól sarjad, így egy fa kivágása után tíz másik jelenik meg.
Védett természeti területen vegyszeres kezelése sem lehetséges, így marad a mechanikus kezelés, melyhez semmi egyébre nincs szükség, csak egy éles késre. Ehhez a természetvédelmi szempontból fontos tevékenységhez Ön is csatlakozhat!
Helyszín: Matty, Madár Emlékpark, 10.00 (gyülekező: 9.45-kor). Ingyenes program.

Szeptember 21.: Szarvasok nyomában
A túra résztvevői a Nemzeti Park területén folyó vadgazdálkodásról kapnak érdekes információkat munkatársainktól. A résztvevők útközben kis szerencsével meghallhatják az erdő királyainak hangját is.
Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 16.00 óra. A túra hossza, időtartama: 4 km, 5 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 24.: Öko-szemlélet a mindennapokban 4.
Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat. A verndég Dénes Andrea, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága munkatársa lesz, téma: ehető növények erdőn-mezőn.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

Szeptember 28.: Bátai Holt-Duna – a zsilip bemutatása
A Bátai Holt-Duna a gemenci tájegység mintegy 9 km hosszú holtága. A többi, hullámtéren elhelyezkedő holtághoz hasonlóan a Bátai Holt-Duna medrét egészen az elmúlt évig a Duna főmedrének bevágódása miatt a korábbihoz képest csak magasabb árhullámok tudták vízzel feltölteni, illetve az árhullámok levonultával a holtágakban tárolt víz jelentős része is visszafolyt a Dunába. További természetvédelmi probléma volt, hogy a holtág egy szakasza erősen feltöltődött, ezzel a vizes élőhelyek kiterjedése csökkent.
A részben világbanki támogatással megvalósult rehabilitáció során a közvetlenül Báta község mellett található 1 km-es mederszakaszt kotorták ki, az eredeti, nyílt vízfelület visszaállítása céljából. A holtág végénél, ahol a holtágat tápláló fok kezdődik, egy zsilip épült, melynek feladata az, hogy az árhullámokkal érkező vízmennyiséget a holtágban a lehető leghosszabb ideig visszatartsa.
Helyszín, időpont: Báta, híd, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 3 km, 2-3 óra; a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Október 1.: Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban
A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait,
az ősz színeiben pompázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az időszakban látványos, többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele,
a naspolya, a birs és a hólyagfa termése.
Helyszín, időpont: Pécs, Pintér-kert Arborétum, 10.00 és 14.00 óra. A részvételi díj: 400 Ft/fő, nyugdíjasoknak igazolvánnyal ingyenes.

Október 1.: DDNP Klub
Gemenc ékkövei – szemezgetés a fotósok képeiből – Kovács Attila előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

Október 5.: „Színes lombok” túra
A kirándulás résztvevői hamisítatlan erdei túrán kaphatnak betekintést az erdei életközösségek bonyolult, ám mégis egyszerű törvényszerűségek alapján működő rendszerébe. A 2012-ben átadott Üveges-ösvényen haladva a régi üveges mesterség csínját-bínját és a hozzá kapcsolódó hagyományokat is megismerhetik az érdeklődők. A tanösvény a  Kelet-Mecsek 18. századi üveghutáinak és az ott dolgozóknak állít emléket, valamint bemutatja az üveget, amely jelen van a hétköznapjainkban, mégis oly keveset tudunk róla. Az útvonalon, mely Hosszúhetényben az Üvegmúzeumtól indul, majd Pusztabányán és Kisújbányán át Óbányára vezet, 11 ismertető tábla segít ismereteink bővítésében, egyszersmind a kikapcsolódásban. A túra közben, kis pihenő keretében egy hangulatos büfénél étkezési lehetőség is nyílik.
Helyszín, időpont: Hosszúhetény, Tavasz vendéglő, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 8 km, 5 óra; a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Október 5.: Csillagnéző túra a Zselicben
A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is meg lehet figyelni csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel tanulmányozhatják a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges. Telefon: 30/405-4571.
Helyszín, időpont: Zselic, Bánya, Panoráma Panzió parkolója, 18.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra; a részvételi díj: Felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.

Forrás: DDNP

Duna-Dráva