Liszt Requiemje a Szent Efrém Férfikar előadásában

Liszt Ferenc férfikari Requiemjével kezdi 2013-14-es koncertszezonját a Szent Efrém Férfikar vasárnap este a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban. A jótékonysági hangversenyen a Parafónia Zenekar működéséhez rendeznek gyűjtést.

Az együttes Stanislav Surin szlovák orgonaművésszel szólaltatja meg a legszebb magyar Requiemet – mondta Bubnó Tamás, a kórus alapító karmestere az MTI-nek.

Ősszel még kétszer eléneklik Liszt alkotását: szeptember 5-én csütörtökön a pozsonyi Szent Márton Dóm Orgonafesztiválján, majd október 23-án ismét Budapesten, a Szent Imre Ciszterci Templomban, az 1956-os áldozatok emlékére.

Az évad fő eseménye az Orientale lumen harmadik sorozata lesz a Szent István-bazilikában, ebben a férfikar világhírű vendégei közreműködésével mutatja be a bizánci rítusú liturgikus zenei világ legszebb alkotásait.

Egy támogatásnak köszönhetően rangos vendégek fognak közreműködni a Férfikar estjein: a Moszkvai Pátriarkátus Ortodox Kórusa, illetve Marie Keyrouz nővér, aki évtizedek óta a közel-keleti keresztény zene világszerte ismert, gyönyörű hangú követe, és akinek ez lesz a bemutatkozása a magyar közönség előtt.

A sorozatban elhangzik még két klasszikus orosz remekmű: Csajkovszkij Aranyszájú Szent János liturgiája és Rahmanyinov Éjszakai virrasztás (Vesperás) című kórusciklusa Kocsis Fülöp püspök és a NIKA Kamarakórus közreműködésével.

A férfikar októberben Ferenc pápa tiszteletére misét és koncertet szentel az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, és – kapcsolódva az Ybl-emlékévhez – rendhagyó sorozatot tervez az építész kiváló akusztikájú templomait felkeresve. A Budapest Music Centerrel a kórus elmélyíti együttműködését a vokális művészet területén, karácsonyi, valamint kortárs zenei programok közös megvalósítását tűzték ki célul.

Homrogd községgel évek óta közszolgáltatási szerződésben áll a Szent Efrém Férfikar, ezt most három évre megújítják: az észak- és kelet-magyarországi falvak és a görög katolikus populáció mindig nagy örömmel látja és hallgatja a kórust. Ebben a szezonban 10-12 ifjúsági és felnőtt hangversenyt tartanak a magyar bizánci kultúra terjesztése és megőrzése jegyében.

Az évadban ismét koncerteznek a Budapesti Fesztiválzenekarral, vendégművészként üdvözölhetik fellépéseiken Sebestyén Mártát, Nektaria Karantzit, Háy János és Lackfi János írót, az Aura Musicale együttest, a Schola Cantorum Budapestiensist, valamint Fassang László, Szabó Balázs és Gesztesi Tóth László orgonaművészt.

Forrás: MTI