Európai Hidak – Először a cseh kultúra kerül a középpontba a BFZ új fesztiválján

Új fesztivál­sorozattal indítja az évadot a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Művészetek Palotájával (Müpa) együttműködve: a Bridging Europe-Európai Hidak című rendezvény célja, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutassanak be a magyar közönségnek. Először Csehország lesz a középpontban.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban ünnepli alapítása harmincadik évfordulóját. A zenekar – amelyet a kritikusok a világ legjobb 10 komolyzenei együttese közé választottak – a Müpával együttműködve ezzel az új fesztivál­sorozattal bővíti repertoárját.

A BFZ és a Müpa kezdeményezésének jelentőségét mutatja, hogy az első, a Csehország kultúráját előtérbe hozó sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke – közölte az MTI-vel Hevesi Nóra, a zenekar kommunikációs igazgatója.

„Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról” – idézte a közlemény Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját.

„A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét” – tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

A szeptember 11. és 19. között zajló Bridging Europe-Európai Hidak fesztivált, amelyhez partnerként kapcsolódott a Cseh Centrum, a sokszínű zenei kínálat mellett egyéb kulturális programok teszik teljessé.

A fesztivál és egyben a BFZ harmincadik évadának nyitóeseménye szeptember 11-én Hans Krása Brundibár című gyermekoperája lesz, amelyet a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban mutattak be 1943 szeptemberében.

Másnap Iva Bittová szólókoncertjén egy különleges zenei univerzumba kalauzolja el hallgatóságát, amelynek egyaránt része a dzsessz, a rock, a nép-, a komoly- és a világzene is.

Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! koncerteken a cseh dzsessz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Milos Forman Tűz van, babám! című filmjét vetítik.

Szeptember 13. és 17. között Dvorák mesterművét, a Rekviemet vezényli Fischer Iván; a mise előadásában olyan világhírű énekesek működnek közre, mint Juliane Banse és Jolana Fogasová.

Forrás: MTI