CineFest: életműdíjat kap Szabó István filmrendező

A 75 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező kapja a 10. Jameson CineFest életműdíját. Az elismerést a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 19-én, csütörtökön adják át.

A szeptember 12. és 22. között megrendezendő 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával tisztelegnek az Oscar-díjas művész előtt. A három filmet szeptember 17-én, 18-án és 19-én láthatja a fesztivál közönsége – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tipikusan közép-európai karaktert ábrázoló filmek főszerepeit az idén 70 éves osztrák Klaus Maria Brandauer alakítja. A rendező és a színész közös munkája 1980-ban a Mephistóval vette kezdetét, amely 1982-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Négy évvel később, 1984-ben készült a Redl ezredes. A történet az összeomló Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik és az egyszerű rutén vasutas család gyermekéből a kémelhárítás főnökévé emelkedett katonatiszt életútját mutatja be a 19-20. század fordulóján és az I. világháború előestéjén.

Az 1988-as Hanussen középpontjában egy mágus áll, egy látnok, aki a két világháború között, a nácizmus megerősödése idején él.

A látványos történelmi tablók nemcsak Közép-Európában, hanem világszerte is óriási sikert arattak. A 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI
,