Portugália és a nők állnak az idei Budavári Borfesztivál középpontjában

Bor és nő címszóval, Portugáliával mint díszvendéggel rendezik meg a 22. Budavári Borfesztivált, amely számos kulturális programmal és csaknem kétszáz kiállítói standdal várja a közönséget szeptember 11. és 15. között.

A fesztivál célkitűzése, hogy a bort széles kulturális környezetben mint az egyetemes kultúra részét mutassa be, ezért a rendezők évek óta nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a látogatók ne csak egyszerűen jól lakhassanak, hanem gasztronómiai élményben is részesülhessenek – mondta el a borfesztivál főszervezője a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Zilai Zoltán hangsúlyozta: idén is számos új étel, gasztronómiai termék szerepel a kínálatban, és a Tablefree honlappal kötött együttműködésnek köszönhetően a fesztivál tizenkét partnerétterme is borokhoz komponált menükkel várja a vendégeket a rendezvény öt napja alatt.

László Ágnes, a fesztivál sajtófőnöke kiemelte: idén a nők lesznek a fesztivál középpontjában. A Pannónia Női Borrend színpadán az Oroszlános udvarban változatos programok mutatják be a nők és a bor kapcsolatát, mellette a Bor és nő standon kóstolhatók egy helyen a 24 borásznő tételei, de külön jelzés mutatja a fesztiválnak azt a mintegy negyven standját is, ahol női termelők borait lehet megízlelni.

A díszvendég nemzet ebben az esztendőben Portugália lesz; a változatos borkultúrájáról ismert ország nemcsak boraival, hanem jellegzetes ételeivel is képviselteti magát a budai Várban.

Komoly hangsúlyt fektettek a szervezők a kulturális kínálatra is: a fesztivál hivatalos nyitókoncertjén a Cimbaliband zenekar és vendégei lépnek fel szeptember 6-án, a MOM Kulturális Központban.

A budavári nagyszínpadon a rendezvény öt napja alatt többek között a Magna Cum Laude, Nikola Parov, a Vujicsics együttes, Tolcsvay László és a Söndörgő zenél. Szeptember 14-én tartják a Magyar jazz napját, ebből az alkalomból színpadra lép mások mellett a Hot Jazz Band és Bolba Éva, a Budapest Jazz Orchestra és Szakcsi Lakatos Béla, majd az estét Joana Amendoeira portugál fadoénekes koncertje zárja.

A zárónapon lesz a Magyar folklór napja, számos színvonalas népzenei műsorral, és ekkor tartja nyílt napját a Nemzeti Táncszínház, és kerül sor a szüreti felvonulásra is.

A Magyar Nemzeti Galériával karöltve idén kedvezményes kombinált jegy is vásárolható, amely érvényes mind a múzeum állandó kiállításaira, mind a borfesztivál ideje alatt látogatható időszaki kiállításokra.

A látogatók közötti kapcsolattartást nagyban megkönnyíti, hogy az internet ingyenes lesz a fesztiválon, ráadásul külön okostelefonos applikáció is készül, amely tartalmazza a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat és egyéb közérdekű információkat.

A rendezvény részletes programja és kiállítói listája a http://aborfesztival.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI