Munkácsy-kiállítás nyílik jövőre Sanghajban

Egy Munkácsy Mihály és az előző századforduló magyar festészetét bemutató, nagyszabású, 2014-es sanghaji kiállítás megrendezéséről írtak alá megállapodást a Szépművészeti Múzeum és a sanghaji Kínai Művészeti Múzeum vezetői csütörtökön Budapesten.

Sanghaj főpolgármestere Budapesten - MTI fotó: Mohai Balázs

Sanghaj főpolgármestere Budapesten – MTI fotó: Mohai Balázs

Nemcsak Kína, hanem a világ egyik legfontosabb metropolisában lehet jelen a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb periódusa – hangsúlyozta az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása előtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László beszámolója szerint 2014. október 1. és december 31. között a Munkácsy Mihály és kora címet viselő tárlaton a 19. század utolsó harmada magyar művészetének java mutatkozik be mintegy száz festménnyel. A kiállításban Munkácsy alkotásai mellett többek között Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Hollósy Simon, Mészöly Géza, Koszta József, Fényes Adolf és Csók István munkái is helyet kapnak.

Li Lei, a Kínai Művészeti Múzeum főigazgató-helyettese intézményét bemutatva elmondta, hogy a 2010-es sanghaji világkiállítás kínai pavilonjának átalakítása révén létrejött múzeum mára Kína egyik legfontosabb művészeti intézményévé vált.

Az 1950-es években Munkácsy művészetét már bemutatták Kínában, a magyar festő akkor nagy hatást gyakorolt a kínai realista művészet fejlődésére. Mára ismét időszerűvé vált egy Munkácsyt és korát bemutató kiállítás megrendezése, amely hozzájárulhat a magyar művészet jobb megismeréséhez Kínában – jegyezte meg hozzátéve: remélhetőleg a közeljövőben Magyarországon is nagyszabású kiállításon mutatkozhat be a kínai képzőművészet.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kínai-magyar kulturális kapcsolatokat 2010 óta különös intenzitás jellemzi, és a két népben a nagy földrajzi távolság ellenére kölcsönös érdeklődés mutatkozik egymás kultúrája iránt.

Ezt több nagyszabású kiállítás is bizonyítja: 2011-ben a magyar képzőművészet mutatkozott be Pekingben, majd tavaly a Szépművészeti Múzeum közönsége nyerhetett bepillantást a kínai képzőművészet elmúlt évtizedeibe.

Nemcsak a képzőművészet területén lehet jeles eseményekről beszámolni, idén például Hudecz László-emlékévet tartanak Sanghajban, és rövidesen magyar kulturális intézet nyílik Pekingben, illetve kínai kulturális központ Budapesten – emelte ki Hammerstein Judit.

Forrás: MTI