A horvát népi kultúra tárgyai először a Néprajzi Múzeumban

A horvát népi kultúra eddig kiállításon soha nem szerepelt tárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást a Néprajzi Múzeum szeptember 11-től.

A Több mint szomszéd – mozaikok a horvát népi kultúrából című tárlatot, amelyet több ezer tárgyból válogattak, Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozása alkalmából rendezik meg.

Kerezsi Ágnes muzeológus, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta: az anyag a Néprajzi Múzeum 1872 és 1920 között létrejött kollekciójára támaszkodik. Egyrészt az Európa-gyűjteményre, amelyben a horvátországi horvátok mindennapjainak meghatározó tárgyait is őrzik, másrészt betekintést enged a magyarországi horvátoktól származó textíliák, bútorok, gazdasági eszközök világába.

„Olyan közös kulturális régióról van szó, amelyben a két ország határa nem éles kulturális választóvonal” – jegyezte meg a kurátor, utalva a közös történelmi múltra.

A kiállítást bevezető teremben a közös gyökereket mutatják be akvarelleken és műtárgyakon keresztül. A 19-20. század fordulóján a magyarok és a horvátok is felfedezték a népművészetet, mindkét országban elkezdték gyűjteni a népi tárgyakat, eszközöket és például a népi textília mintája megjelent a gyáripari termékeken.

A második és a harmadik teremben Horvátország egyes tájegységeinek műtárgyait mutatják be régiók szerint. Foglalkoznak az Adria régióval, vagyis Dalmáciával, a Dinári kulturális zónával és a szlavóniai Pannon kulturális régióval. Az egyes tájegységekre jellemző textíliákat, munkaeszközöket, tárgyakat, korabeli, századfordulós fotográfiákat, hangszereket és zenei felvételeket, valamint bútorokat, kerámiákat mutatnak be. A 19. század végén megindult turizmust szemlélteti az a plakát, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár adott kölcsön a tárlatra és az abbáziai fürdőéletet propagálja.

A negyedik teremben gyűjtötték össze a magyarországi horvátság népi kultúrájának tárgyait. Bosnyákok, sokácok, rácok, bunyevácok textíliái, kerámiái, munkaeszközei sorakoznak a tárlaton.

Kerezsi Ágnes megjegyezte, hogy pannon hímzések, csipkék, filigrán – vékony arany vagy ezüst drótból készült – ékszerek, puskák, jatagánok, vagyis török kardok is színesítik a tárlatot. Mivel több ezer, eddig pincében, szekrények mélyén lappangó tárgyból álló kollekcióról van szó, a tárlat ideje alatt folyamatos vetítés lesz a ki nem állított műtárgyakból.

A kiállítás a jövő év március végéig látható a Néprajzi Múzeumban.

Forrás: MTI