Környezetbarát kiállítás nyílik Hamza D. Ákos műveiből Szolnokon

Szinte teljes egészében újrahasznosított alapanyagokból készültek a kiegészítői annak a kiállításnak, amely Hamza D. Ákos neves festőművész és filmrendező művészeti hagyatékából nyílik szombaton délután 16 órakor a Szolnoki Galériában – közölte Gurzó K. Enikő művészettörténész, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársa szerdán az MTI-vel.

A Kikötőben című tárlaton egyebek mellett bemutatják Hamza D. Ákos a közelmúltban előkerült Tabán című olajképét, amelyet a művész 1921-22-ben festett még budapesti diákként, így az a legkorábbinak számít összes ismert alkotása közül – jelezte a kétszintes galéria falait betöltő kiállítás rendezője. Hozzátette: idáig az 1940-es évek legvégén készült munkái alapján lehetett felvázolni az életművet.

Tájékoztatása szerint további érdekessége a kiállításnak, hogy felhasználja Hamza D. Ákos saját készítésű képcímkéit és vázlatait, illetve első ízben mutatja be a közönségnek a Magyarországról Brazíliába emigrált, hódmezővásárhelyi alkotó azon háttértevékenységét, amelyről sokáig nem illett beszélni. A diktatúra elől külföldre menekült magyar értelmiségi ugyanis szabadkőműves volt, és ezt nem is titkolta – mondta Gurzó K. Enikő.

A tárlat kézműves jellegét az adja, hogy a képfeliratok és a tablókhoz mellékelt magyarázatok kézzel készültek, újrahasznosítva kidobásra szánt fogyóeszközöket, de egyben alkalmazkodva a mindenkori kikötők és vasútállomások hangulatához is. A Hamza által élt „bedobozolt élet”, a folyamatos úton levés, a gyakran fecnikre írt felhívásokban és közleményekben megtestesülő kommunikáció így környezettudatos módon válik kézzelfoghatóvá – fogalmazott a művészettörténész.

A művész Szolnokhoz nem csupán mint a Verseghy Ferenc Gimnázium és a ma már nem létező Abonyi úti iskola egykori tanulója kötődik, hanem atyai rokonai révén is. Azt követően, hogy több sikeres film elkészítése után az 1940-es évek végén elhagyta az országot, kikötőből kikötőbe vándorolt keresve az igazi emberi értékeket.

Játékfilmjei itthon feledésbe merültek, képzőművészeti hagyatékáról pedig még csak tudomást sem szerzett a honi társadalom. Hamza D. Ákos közel 40 évi távollét után tért vissza 1989-ben Magyarországra, Jászberénybe, ahol 90 éves korában hunyt el.

Forrás: MTI