Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Szeptemberi kiállítások

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummagyar kereskedelmi v
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
Tel.: 375-6249
E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10-18 óráigkultea
Múzeumi belépőjegy:
800 Ft/teljes árú
400 Ft/diák és nyugdíjas
1500 Ft/család

Kiállítások
Állandó
„Nekem soha nem volt otthonom…” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei
A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.

„A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
Mintegy tíz év szünet után ismét megnyitjuk felújított állandó kereskedelem-történeti tárlatunkat. Az új állandó kiállításunk a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be. Megismerkedhetnek a látogatók a mérésügy, a vásárok és a vásározás történetével. Emellett betekintést nyújtunk a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba, valamint korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is megidézzük. A kiállítás első ütemében 2013-ban öt terem nyílik meg a látogatók előtt.

Reklámtáblák
„A jó reklám esztétikailag szép, és a jó reklám társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. A reklámot a kereskedelem szülte meg, a kereskedelem pedig az emberiség egyre fokozódó életigényességének a következménye.” (Kassák Lajos)
A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.

Látványraktár
Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt kereskedelmi és vendéglátós tárgyak sora várja az érdeklődőket. Tematikus egységekben, tizenhét vitrinben ismerkedhetnek meg a két szakma érdekességeivel. Bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínes üvege az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajusz-sütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!

Időszaki
Megvalósult és megvalósulatlan álmok
március 1. – MEGHOSSZABBÍTVA szeptember 15-ig
Válogatás Erdély István, Gönczi Gebhardt Tibor, Haranghy Jenő, Repcze János, Rottler István és Tuszkay Márton reklámterveiből
Múzeumunk számos reklámgrafikus tervét és vázlatát őrzi. Eddig ezek az alkotások jobbára a raktárak polcain pihentek, kiállításokon csak ritkán szerepelt egy-egy darab. Most először tesszük közszemlére ezeket a reklám- és művészettörténeti szempontból egyaránt figyelemre méltó műveket. A kiállításhoz kapcsolódóan várjuk az ifjú tehetségek plakátterveit a „Tervezd magad!” c. pályázatunk keretében április 26-ig. Eredményhirdetés május 3-án 15 órakor az MKVM-ben. Bővebb információt a honlapunkon és a Facebook oldalunkon olvashatnak.

„A Pajtás és pajtásai”
április 17. – MEGHOSSZABBÍTVA szeptember 15-ig
„A Pajtás és pajtásai” című időszaki kiállítás a magyar fényképezőgép-tervezés, -gyártás, -értékesítés és -használat 1950–1966 közötti, úgynevezett ipari korszakával foglalkozik. A legnagyobb példányszámban előállított magyar fényképezőgép, a Pajtás mellett kiállítjuk többek között az Útitárs, Fotobox, Momikon és Mometta gépeket. Az egykori osztálykirándulások, családi események, fotószakkörök legfontosabb kellékeit, amatőr fotósok hajdani kedvenceit még soha nem láthatta ilyen nagy számban együtt a közönség, az ifjabb generáció pedig átélheti az otthoni, fürdőszobai előhívás élményét.

Tortalapátok
augusztus 1. – szeptember 15.
A tortalapát mindennapi tálalóeszköz, s a kor divatja ugyanúgy rányomta a bélyegét, mint bármely más műtárgyra. Az első példányok feltehetőleg akkor jelentek meg, amikor már házhoz szállították a  dísztortákat. A Monarchiában ez az 1832-ben megalkotott Sacher tortához kötődik.
Vojtek Éva gyűjteményének darabjai alapanyagaikkal és díszítésükkel is arról árulkodnak, hogy nálunk a századfordulótól váltak a polgári családokban használatos készletek fontos kiegészítő darabjaivá. A barokkos cizelláltságra éppúgy találunk példát, mint a szecessziós motívumokra, vagy a már letisztultabb art deco stílusjegyeire.
Szerencsére a cukrászok ma is készítenek finom ünnepi tortákat, amelyeket a háziasszonyok elegánsan osztanak szét a vendégek tányérjain. Ismert mondás: az étkezés koronája a desszert. A koronázási ceremóniát pedig mi tehetné még szebbé, mint egy míves tortalapát?
Még egy szeletet? Melyikkel?

Vámbéry nyomában – Páczai Tamás fotónaplója
szeptember 18. – október 27.
Vámbéry Ármin a 19. század egyik legnagyobb felfedezője és orientalistája, aki 1862-64 között kolduló dervisnek öltözve, bicegő lábbal jutott be Közép-Ázsia elzárt kánságaiba a magyarok eredetét kutatva. Utazásával olyan hírnevet szerzett Nyugat-Európában, hogy évtizedeken keresztül a vezető napilapok őt kérték fel szakértőnek a közép-ázsiai politikai történésekben.
Páczai Tamás biciklivel járta be a nagy kutató útját annak150. évfordulóján, mert úgy gondolta, hogy napjainkban különösen erős példát mutat Vámbéry Ármin élete és munkássága mindenki számára: nem a pénz, a kapcsolatok vagy a származás, hanem a szorgalom tesz minket „naggyá”.

Különleges turisták voltak mindketten, akiket a kíváncsiság, az igazság keresése és kitartás köt össze.

Vásárolunk
szeptember 23. – október 27.
Mindennapjainkhoz hozzátartozik, hogy adunk-veszünk, beszerzünk, vételezünk, shoppingolunk. Újonnan vagy használtan, online vagy személyesen, alkuval vagy anélkül.
A gimnazista diákokkal közösen készített kiállításunk a vásárlás különféle személyes aspektusait mutatja be a fiatalok szemszögéből. Kérdéseket vetnek fel, véleményt formálnak, humorizálnak, de mindenhol bemutatják az emberit.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt rendszeres vezetéseken is találkozhatnak az alkotókkal.
Az MKVM és a Múzeumok és Látogatók Alapítvány közös kiállítása a CETAID projekt keretében.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum